EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Torna el Trufforum presencial

Aquest divendres i fins diumenge tindrà lloc al Sucre la cinquena edició d’aquesta fira internacional sobre la tòfona

Des d’aquest divendres i fins diumenge, el Trufforum torna a plantar les arrels a l’edifici del Sucre de Vic. Després de l’edició telemàtica de l’any passat pel context de pandèmia, la cinquena edició d’aquesta fira, centrada en el món de la tòfona i promoguda per l’Institut Europeu de Micologia, recupera la plena presencialitat, tot i que manté una branca virtual per reforçar, entre d’altres, la seva projecció internacional. En aquest sentit, el Trufforum serà present per primera vegada a Nova York, per donar a conèixer la tòfona negra a estudiants de cuina d’aquell país. Precisament, una Acadèmia de Tòfona, adreçada a estudiants de cuina d’arreu del país i la primera edició del Tòfona d’Or, guardó que rebrà el president del Barça, Joan Laporta, seran dues de les principals novetats d’enguany.

A més de reforçar aquesta propagació internacional, la Fira torna a posar com a focus principal la voluntat de popularitzar aquest producte i “acostar-lo” tant a les cuines professionals com domèstiques, segons va remarcar en la presentació el regidor de Fires i Mercats, Titi Roca. En aquest sentit, Daniel Oliach, director del certamen, va subratllar que el Trufforum ha de servir per “perdre la por” de la tòfona. I una de les vies, en aquesta línia, és donar-la a conèixer als futurs cuiners, a través d’aquesta nova Acadèmia de la Tòfona, que aquest divendres al matí aplegarà uns 200 estudiants d’hostaleria d’arreu del país. L’objectiu, “posar la llavor” perquè aquests futurs cuiners incorporin la tòfona als seus plats, destacava Oliach.

Dissabte al matí se celebrarà el ja habitual Congrés Internacional de la Tòfona, que un any més reunirà experts de prestigi reflexionar sobre la tòfona i la producció de la qual es veu afectada per la globalització i el canvi climàtic. El Trufforum també acollirà la reunió anual del grup de seguiment del Pla d’Acció per al Desenvolupament del sector Tofoner a Catalunya.

Al programa no hi faltarà el Mercat de la Tòfona, amb tòfona fresca degudament seleccionada procedent de nou associacions de productors; ni el Market, amb productes trufats amb tòfona sense aromatitzar. Una de les cites més populars tornarà a ser, diumenge al matí a la plaça Major, la tercera edició del Campionat de Catalunya de Gossos Tofonaires.

Pel que fa a l’apartat gastronòmic, un dels puntals de la fira, comptarà amb reconeguts professionals com Nandu Jubany, Oriol Castro, Mateu Casañas, Vicenç Fajardo, Jordi Coromina o Jan Fargas; a més de singulars maridatges, com el que impartirà el nou col·lectiu osonenc Taula Dolça, amb una sessió de pastisseria amb tòfona. Per quart any consecutiu, el Trufforum nomenarà l’Ambaixador d’Honor de la Tòfona, enguany amb un doble reconeixement: pel cuiner David Andrés (Via Veneto i Somiatruites) i, a títol pòstum, per a Santi Santamaria, en el 10è aniversari de la seva mort.

Durant la presentació, la directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi de la Generalitat, Anna Sanitjas, va destacar que la tòfona tot just representa un 2% dels productes forestals. Malgrat que aquesta xifra pot semblar baixa, “és un dels productes forestals amb més projecció de futur que es produeix a Catalunya”, va remarcar. “Com el vi o l’oli poden donar renom al sector agroalimentari a escala internacional”, ha afegit. El Trufforum tindrà subseus paral·leles a territoris com Occitània, Terol i Sòria, amb enllaços telemàtics entre elles. A Vic, però, és on la fira assoleix la seva màxima expressió com a fira popular i oberta al gran públic.

LA PREGUNTA

Creu que Pedro Sánchez ha de dimitir?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't