EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Vic posa fil a l’agulla per a la nova biblioteca, amb un pressupost de 8,5 milions

El ple de l’Ajuntament aprova un augment del pressupost previst

El 9 Nou
11/04/2016

El projecte de la nova biblioteca de Vic, al solar de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil, arrenca definitivament després de gairebé deu anys d’haver-se concebut. El ple de l’Ajuntament va aprovar dimecres per unanimitat una ampliació del pressupost previst fins arribar a 8,5 milions d’euros, dos més dels que s’havien calculat inicialment, després de les millores que s’han introduït en el projecte. La redacció del projecte es farà a partir d’un concurs públic i la previsió és que les obres puguin estar acabades a finals del mandat.
Els canvis que s’han introduït en la primera proposta de distribució d’espais, que la Diputació de Barcelona va fer l’any 2008, tenen per objectiu convertir la nova biblioteca “en un centre cultural, en sentit ampli”, va dir en el ple la regidora de Cultura, Susagna Roura. Incorporarà l’EspaiLab, dotat amb noves tecnologies, i també serveis ara ubicats a la seu del Consorci per a la Normalització Lingüística, com l’Aula d’Autoaprenentatge. Disposarà també d’una sala polivalent, amb accés independent des de l’exterior i un aforament de 200 persones, “per l’activitat cultural de la nostra ciutat”. I tindrà un bar-restaurant, també amb accés propi. Els llibres, el fonament de la biblioteca, també necessiten més espai: quan es va fer la primera proposta hi havia 60.000 volums a la Biblioteca Joan Triadú, i ara n’hi ha més de 90.000. En total, això representarà 4.000m2 de superfície construïda, i 3.655m2 d’espai útil. Al soterrani està previst un aparcament de 40 places, i a l’exterior, un punt per a l’estacionament dels dos bibliobusos d’Osona, que aviat passaran a ser tres.
“Avui marquem un punt d’inflexió, si ho aprovem serà una realitat”, va subratllar Roura, conscient de l’escepticisme sobre un projecte que s’ha anat ajornant en el temps. El calendari, a partir d’ara, s’accelera: aquest mes s’aprovaran les bases d’execució del projecte i sortiran publicades, en un concurs obert a tots els arquitectes. Dels avantprojectes que es presentin, se’n seleccionaran “quatre o cinc” que passaran a la fase final, i dels quals sortirà el guanyador, de manera semblant a com es va fer amb L’Atlàntida. A partir del programa dissenyat en col·laboració amb la Diputació –on es fixen els metres quadrats de cada espai de la biblioteca– els tècnics tenen total llibertat per proposar solucions. “Tot això pot durar més o menys un any”, diu la regidora de Cultura. Les obres es podrien adjudicar “l’estiu de 2017”, amb temps per obrir la biblioteca abans que s’acabi el mandat municipal.
El finançament és encara un capítol pendent, si bé hi ha la seguretat que la Diputació aportarà una part del pressupost. El sistema habitual era dividir el cost en tres parts equitatives (Ajuntament, Diputació i Generalitat), però la situació de crisi financera del govern obliga a descomptar la seva part. El retard d’aquest projecte ha fet que es perdés un ajut de 930.000 euros que es va concedir en el Pla Específic de Biblioteques 2008-2012 (integrant dins del Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya, PUOSC) per aquest període.

La Joan Triadú no es tancarà
S’aprova una moció de Vic per a Tots que n’assegura la continuïtat
La nova biblioteca de Vic tindrà el caràcter de biblioteca comarcal, i no suposarà el tancament de la Joan Triadú, que continuarà com a biblioteca de proximitat. Aquest és un dels aspectes que recull la moció aprovada també dimecres al ple de l’Ajuntament a proposta de Vic per a Tots. La moció recull també la necessitat d’elaborar un nou Pla de Biblioteques i Lectura Pública de la ciutat per al període 2016-2020, ja que l’anterior (per al període 2008-2011) fa cinc anys que ha deixat de tenir vigència. Arnau Martí, regidor de Vic per a Tots, va insistir que “seria important tenir desplegat aquest pla” quan entri en servei el nou equipament. Josep Lluís Garcia (ERC-SomVic) també va demanar que es torni a constituir la Comissió de Lectura Pública, “desapareguda de mort natural”, i Katia Juncks (Capgirem Vic) va dir que si hi ha dues biblioteques s’ha de garantir “que hi hagi recursos” per a totes dues.
Aquest extrem, però, dependrà de la negociació política amb la Diputació, partidària que hi hagi només una biblioteca en ciutats de les dimensions de Vic (tot i que el Mapa de Biblioteques de Catalunya en preveu dues, la comarcal i una altra de proximitat). “En qualsevol cas, haurem de pensar com dimensionem la Triadú”, deia Susagna Roura. Tancar-la queda exclòs de qualsevol possibilitat. La regidora de Cultura no amagava, però, la seva satisfacció per la unanimitat dels dos acords sobre la biblioteca aprovats en el ple, i la bona sintonia amb la resta de grups. Roura va agrair la tasca realitzada pels anteriors regidors de Cultura, que van mantenir el projecte viu malgrat les dificultats econòmiques per aconseguir suport econòmic. L’alcaldessa, Anna Erra, va afirmar que s’havia actuat “amb generositat, perquè tots hem estat capaços de posar la ciutat per davant”.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 89 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't