Aquest dimarts al migdia, l’esplanada del Teatre de l’Atlàntida de Vic ha acollit la presentació oficial de la 7a edició de l’Ultra Clean Marathon 2025. La cursa, que enguany també es recorrerà a Vic i a Osona per tercera vegada se celebrarà el dissabte 22 de març.
Com a curiositat, la data de l’esdeveniment coincidirà amb l’inici de la Setmana de l’Esport de Vic i amb el Dia Mundial de l’Aigua. Aquest fet, reforça l’objectiu principal de l’edició: contribuir a la conservació dels ecosistemes aquàtics.
Per aquells qui desconeixen l’essència d’aquesta, es tracta d’una cursa “singular, sostenible i solidària”. S’hi participa per equips, mitjançant el plogging, un esport d’origen suec que combina el running amb la recollida de residus.
Durant la presentació, han intervingut diferents representats de les parts implicades amb el projecte. Sandra Carrera, directora de la Xarxa per a la conservació de la Natura, ha explicat que els diners recaptats, els quals calcula que seran uns 20.000€, “aniran destinats a tres projectes específicament dels ecosistemes aquàtics, ja que són els més perjudicats actualment”.
En el seu torn, el director de l’Agencia de Residus de la Generalitat de Catalunya, Albert Planell, ha fet aquesta reflexió: “Tot i l’èxit que va tenir l’any anterior, en el qual es va netejar una tona de residus, l’ideal seria poder córrer sense haver-ne de recollir cap, o els mínims“.
Tot i que la cursa tradicional és la de 60 km, des de l’any passat, es va afegir un circuit de 30 km, “perquè també hi pugui participar gent amb un nivell més baix o que vulgui caminar”. El vigatà Albert Bosch, ambaixador i també participant de totes les edicions, ha expressat que “és una cursa vàlida per a tothom qui vulgui comprometre’s, a través de l’activitat esportiva, amb la natura i la sostenibilitat”. A més, Bosch ha informat que la ripollesa Fiona Pinar, corredora paralímpica a París 2024, també hi serà participarà enguany.
L’equip de les Escoles Vedruna de Catalunya també són un clàssic en aquest projecte. “Com a educadors, ens agrada practicar amb l’exemple i aprofitem aquest dia per fer esport i contribuir en la neteja de l’entorn”, afirma David Muntadas. “Els alumnes de l’escola veuen el nostre compromís i, llavors, en moltes excursions escolars també col·laboren a recollir els residus”.
Finalment, Eduard Comerma, regidor de l’Activitat Física i l’Esport de Vic; Ester Coma, regidora del Medi Ambient de l’Ajuntament; i Marc Trassera, tècnic del Consell Esportiu d’Osona, han conclòs la presentació mostrant el seu agraïment i emfatitzant que “es tracta d’una jornada per reflexionar i conscienciar a la ciutadania sobre aquesta problemàtica”.
{{ comment.text }}