Futbol
Hoquei
Motor
Poliesportiu

El gran campió contrarellotge que es nega a penjar la bicicleta

El sorprenent guanyador de la Vuleta de 1991 compleix els 25 anys de la seva millor temporada sense haver deixat en cap moment el ciclisme de banda, ara com a entrenador i organitzador

Aquests dies torna a tenir presència mediàtica, com quan era protagonista a les curses de ciclisme, encara que sempre es lamentava que li va tocar viure una època en què el dia que ell guanyava la notícia a la premsa era que Miguel Induráin tenia mal al genoll. Per quart any consecutiu, Melcior Mauri (Sant Miquel de Balenyà, 1966) fa de comentarista a la Cadena SER de les retransmissions del Tour i la Vuelta, però sense el tragí de desplaçar-se a cada final d’etapa d’unes proves que va disputar en 8 i 12 ocasions, respectivament. Ara ho viu des de casa seva, a Sant Antoni de Calonge, on té establert el seu centre d’operacions –que no són poques– des de fa 16 anys, poc després de retirar-se.

Perquè quan li va arribar l’hora, als 36 anys, Melcior Mauri va deixar el ciclisme professional però no es pot dir que mai hagi penjat la bicicleta. Va començar a córrer duatlons i triatlons i des de fa 11 anys coordina un equip de BTT per córrer la Titan Desert, cursa que va guanyar en la seva segona edició, el 2007. Com a director esportiu, aquest és el projecte que més l’il·lusiona després d’haver estat al capdavant de la fugaç secció de ciclisme del Barça (2003-2007) o haver portat l’equip professional d’Andorra Grandvalira, que en el seu únic any de vida (2009) va guanyar la Clàssica d’Ordizia amb el corredor de l’Estany Jaume Rovira batent el Purito Rodríguez. Mauri només s’ha donat per vençut en una ocasió, quan “vam estar buscant aquí, a Andorra, a la Generalitat, que si el Barça… i al final va ser impossible i vaig desistir” de crear un equip professional català.
Per tirar endavant el seu projecte amb BTT, l’exciclista s’encarrega de buscar patrocinadors i “passa a ser un aspecte professional de la meva empresa a part d’una cosa que m’agrada”. Aquest any –la Covid-19 ha obligat a ajornar la Titan Desert del 2 al 7 de novembre i a fer-la a Almeria en lloc del Marroc– hi portarà 51 corredors. Entre ells, els Induráin pare i fill a part de Josep Betalú, guanyador de les últimes quatre edicions. A la prova “hi segueixo participant com a corredor, però amb una altra filosofia”. L’any passat va ajudar la taradellenca Anna Ramírez a aconseguir la seva tercera victòria, ja que “faig de motxiller”, i a les etapes marató “jo porto l’ordinador a sobre, faig els tracks i dono un millor servei als corredors com a coordinador del projecte”.

L’ascendent de Mauri com a millor ciclista català de finals del segle XX va començar quan va guanyar contra pronòstic la Vuelta de 1991 lluitant contra el seu propi equip, per davant d’un Induráin que dos mesos més tard s’enduria el primer dels seus cinc Tours consecutius. “És evident que va marcar un abans i un després de la meva trajectòria” que li va permetre tenir un contracte al nivell de la seva vàlua. De tota manera, el que “recordo com a millor any en general i en global” és el 1995, aquell en què va quedar segon d’una Volta que va començar a Manlleu, quart a la Vuelta i sisè al Tour sempre per darrere de companys de l’ONCE, a més de ser campió d’Espanya contrarellotge, la seva gran especialitat. “Agafo aquests resultats i em donen una injecció d’alegria i benestar”. Entre les seves 52 victòries com a professional hi figuren 12 proves més per etapes, a més de ser subcampió del món contrarellotge el 1998 i obtenir un diploma als Jocs d’Atlanta, els primers amb corredors professionals.

Quan “vaig veure que hi havia moltes mancances d’estructura al món del ciclisme indoor” va crear Bikecontrol Melcior Mauri i va establir pautes d’entrenament, que continua oferint en classes a gimnasos. També fa de representant d’una marca de bicicletes, d’una altra de roba per a ciclistes, col·labora amb una empresa de navegadors GPS i organitza dos campus de ciclisme a l’any. I en el seu dia a dia gestiona una sala de fitness municipal a Calonge, població on organitza activitats populars de ciclisme i on ha trobat “molt bona qualitat de vida tot l’any” per continuar pedalant.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't