EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Granollers: solucions locals per reduir la petjada hídrica

La capital del Vallès Oriental és un dels gairebé 500 municipis catalans que es troben en fase d’excepcionalitat

Una dutxa de 10 minuts equival a 90 litres d’aigua, fins i tot més. Uns 2 litres s’utilitzen per raspallar-se les dents. Entre 3 i 9 litres es perden en cada descàrrega del vàter. I així, amb cada acció quotidiana, cadascú va sumant litres i litres d’aigua de consum diari. A Granollers, aquests gestos representen un consum mitjà de 180 litres per persona i dia. Tot i que és un consum inferior al màxim permès en situació actual, d’excepcionalitat per sequera, l’administració local continua treballant per reduir la petjada hídrica de la població, davant la manca de precipitacions i l’escassetat de l’aigua a Catalunya.

I és que la capital del Vallès Oriental és un dels gairebé 500 municipis catalans que es troben en fase d’excepcionalitat, una situació davant la qual ja s’han aplicat les mesures dictaminades per la Generalitat de Catalunya per reduir el consum d’aigua potable i recursos hídrics, i fer-ne un ús responsable. A més, l’aprofitament de recursos d’aigua no potable, així com la conscienciació i sensibilització a la ciutadania, permeten ara que Granollers tingui una solució local per gestionar eficaçment la sequera.

Aigua regenerada i sensibilització

L’aigua regenerada és aigua residual depurada no potable, que rep un tractament addicional per ser òptima per a usos municipals. És l’alternativa hídrica a l’aigua potable de què disposa Granollers per regar els espais verds, netejar la via pública i el clavegueram de la ciutat, serveis que, d’altra manera, s’haurien vist afectats per la prohibició de no poder utilitzar aigua potable per netejar carrers i mobiliari urbà, i regar zones verdes i jardins públics.

Aquest recurs hídric alternatiu procedeix de la xarxa paral·lela d’aigua regenerada, amb una longitud de servei de més de 10 quilòmetres. Creada fa dues dècades, en una iniciativa pionera en els seus orígens, ara esdevé un element clau en la gestió de la sequera.

Una xarxa que permet, tanmateix, reservar l’aigua potable per a consum de boca que, tot i que queda garantida a la ciutat, es demana la coresponsabilitat i el compromís a la ciutadania en l’ús dels recursos hídrics, per continuar fent front a la greu situació de sequera.

Compromís amb el planeta

El canvi climàtic és un dels responsables que s’accentuïn els episodis de sequera, no només a Catalunya sinó arreu del planeta. La ciutat de Granollers, amb solucions locals per reduir la petjada hídrica, contribueix a avançar en la preservació d’un recurs natural que, a hores d’ara, es veu amenaçat per la seva escassetat a escala global. Gestos locals que, de forma agregada, tenen un impacte positiu a escala mundial.

LA PREGUNTA

Com serà la presidència de Donald Trump?

En aquesta enquesta han votat 164 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't