EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

La collita de cereals ha estat la més baixa dels últims quatre anys

Les pluges del mes de juny van generar fongs, humitats i herbes que van malmetre els conreus


14/08/2020
Vic

Aquest any es preveia una collita històrica de cereals a tot Catalunya. A la primavera el temps havia estat l’adequat però les pluges continuades i els canvis dràstics de temperatura van acabar amb la bona perspectiva. “Vam tenir un maig molt sec i un juny molt plujós. Per tant, en un principi semblava que podríem tenir una de les millors collites dels darrers anys. Però les pluges del juny van malmetre els conreus provocant fongs, humitats i males herbes”, lamenta la presidenta d’Asaja, Rosa Pruna, en declaracions a EL 9 NOU. “No ha estat una mala collita. Però després de l’optimisme en què havíem iniciat la campanya, els resultats han estat francament decebedors”. Al final hi ha hagut una collita molt irregular tant pel que fa als quilos com la qualitat del gra i especialment han quedat afectats els ordis.

En el total de 272.071 hectàrees de conreu que hi ha a Catalunya, una xifra similar a la de l’any 2017, s’han acabat collint 722.483,2 tones de cereals —blat, ordi i civada—. La del 2020 ha estat la collita més baixa dels darrers quatre anys. Al 2016, per exemple, es va superar el milió de tones. A Osona, que l’any passat va ser la comarca amb una millor collita, el blat ha tingut un millor rendiment mentre que l’ordi ha caigut. En total, l’efecte dels fongs per la pluja ha suposat un 25% menys de cereal recollit del que es preveia.

Unió de Pagesos afegeix a la complexitat de la metereologia una altra causa: “No es pot obviar la pèrdua de la producció a causa dels increments del danys de senglar, cabirols i conills joves, ja que la caça es va prohibir durant el confinament, no es van poder matar, i en conseqüència es van anar menjant els conreus”, expliquen. Les pèrdues més importants, de l’ordre del 50%, han estat a Girona on molts camps han quedat sense recol·lectar. El balanç s’ha fet ara del cereal d’hivern i no del blat de moro que en aquestes dates encara no s’ha començat a recol·lectar. Des d’Asaja també expliquen que s’ha constatat que tant el cereal ecològic com les varietats antigues com l’espelta, el camut o el montjuïc, han aguantat molt més bé els aiguats, sequeres i fonts. A Espanya, en canvi, la collita ha estat d’un 66% més que l’any passat i en aquest cas, sí que es pot considerar de “rècord, històrica”, diu Pruna.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 129 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't