EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

La festa del Serpent, una de les propostes més multitudinàries de la festa major de Manlleu

Tindrà lloc el pròxim 14 d’agost i cada any aplega entre 10.000 i 15.000 persones

Manlleu ja ho te tot a punt per celebrar una nova edició de la Festa del Serpent el pròxim 14 d’agost, un dels actes més multitudinaris de la festa major de la ciutat. La festa posa en valor la llegenda del Serpent mitjançant un conjunt d’activitats que tenen en l’elevada la participació ciutadana un dels principals actius. Els elements de la cultura popular com una bèstia mitològica, la rellevància que té el riu per la ciutat i el foc i els diables són components clau de la festa.

Canvis en la part final de l’espectacle de nit a la plaça, petites variacions a la zona de Les tres creus, la presència d’una narradora en comptes d’un narrador o l’ampliació de l’oferta gastronòmica per la tarda-nit són les principals novetats de la 19a edició de la festa, segons avança Arnau Roca, president de l’Associació per les Tradicions Populars Catalanes el Serpent.

La festa basada en la llegenda del Serpent va néixer l’any 2006 “per recuperar la llegenda, i estava encarada a la nit”, explica Roca. Però “el poble s’engresca, la festa qualla” i això va comportar la inclusió d’elements complementaris com la caminada al matí, el Serpent dels Menuts o el Salt del Diamant. El Serpent ha suposat “claríssimament” un impuls a la festa major de la ciutat. Inicialment era un acte més i “ha aconseguit que moltes famílies condicionin les seves vacances” a poder ser-hi; en definitiva, ha “revitalitzat” la festa major. Les activitats es concentren durant tot el dia amb el punt culminant a la nit, amb l’espectacle al carrer acompanyat de focs i pirotècnia, diables i música.

Els actes

La caminada per la Devesa, al matí dona el tret de sortida a la festa. Acompanyats dels tabalers, se surt de l’embarcador del Ter cap a la Devesa. La caminada ofereix diversos espais teatralitzats que mostren escenes de la vida del poble. A la Devesa, s’ofereix la representació de la llegenda del Serpent per als més menuts. L’activitat matinal es tanca cantant la cançó del Serpent, portant cap a l’embarcador el Serpent dels menuts i on els espera un esmorzar de pa amb xocolata.

Els més petits i les seves famílies continuen sent els protagonistes de les activitats de la tarda. Es proposen tallers diversos, alguns de més simples i d’altres una mica més complicats per als més grans. També es fa una obra de teatre en la qual participen pares i mares.

Un dels tallers per als més menuts. Foto: Xevi Vilaregut

La nit és el punt culminant de la festa. El riu Ter, la Devesa, la plaça Dalt Vila, Can Puget i la plaça Fra Bernadí són els escenaris d’una nit on el Serpent, furiós perquè li han robat el diamant, pren el protagonisme. A la plaça Dalt Vila la coral Serpentcanta, canta la cançó del Serpent (una de les milers que es guarden a l’arxiu de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya) mentre la narradora, amb la complicitat del públic, busca un lloc on amagar el diamant: el morter gegant. La música, els timbals, els diables, la pirotècnia i un cercavila completen un espectacle típic de les mostres de cultura popular catalana, i el Serpent mor intentant agafar el diamant de sota el morter. Els vailets recuperen el diamant i tothom balla la dansa. La festa continua amb un concert a la plaça, que enguany anirà a càrrec de l’orquestra de versions Yo suspendí EGB. Finalment, al carrer Enric Delaris acull El Salt del Diamant, un acte paral·lel a la festa i que culmina l’èxit que ha suposat recuperar aquesta joia.

L’espectacle de la nit és un dels moments més impressionants de la festa. Foto: Bernat Cedó

Entre 10.000 i 15.000 persones de públic

La festa del Serpent la van impulsar inicialment una vintena de persones i entitats. A partir d’aquí es va constituir el projecte. L’Associació per les Tradicions Populars Catalanes el Serpent “som una entitat, però en realitat som una coordinadora d’entitats” perquè volen que aquestes “s’hi sentin còmodes i escoltades”. A la festa hi participen de l’ordre d’un centenar d’infants i les seves famílies. L’any passat, apunta Roca, “teníem de l’ordre de 500 persones entre actuants, ajudants i col·laboradors”. La festa atrau entre 10.000 i 15.000 persones: públic familiar, infantil i també molt jovent.

I la llegenda diu…

Fa molt temps la Devesa era un bosc espès, un lloc on gairebé ningú mai gosava fer-hi cap perquè s’hi amagava un serpent amb una espessa cabellera que coronava un diamant. Un dia un vailet va endinsar-se al bosc i va trobar-hi el cau del serpent. El noi va aprofitar que la bèstia s’havia tret el diamant per anar al riu a beure, li va prendre i va marxar cames ajudeu-me. El serpent el va empaitar fins a casa seva, va esbotzar la porta i el noi va amagar el diamant sota un morter. El serpent va enroscar-s’hi per recuperar-lo i va quedar mort. El diamant es va oferir a la Mare de Déu de la Font… i diuen que va ser allà fins que els francesos se’l van emportar.

El Serpent dels menuts. Foto: Xevi Vilaregut

A banda de la web específica, també trobareu la festa del Serpent a les xarxes socials: Youtube, Instagram i Facebook.

LA PREGUNTA

Anireu aquest any a les manifestacions per la Diada?

En aquesta enquesta han votat 685 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't