EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Salut redueix el temps que es quedaran sense metge els pobles de la Vall de Camprodon

Els alcaldes reclamen alternatives que no impliquin deixar de passar visita als consultoris locals

L’Institut Català de la Salut ha escurçat en dues setmanes el temps en què es concentraran al CAP de Camprodon els metges que habitualment també visiten a la resta de pobles de la vall. La mesura, que segons l’Institut Català de la Salut (ICS) obeeix a la dificultat de disposar de professionals en període de vacances, s’havia d’aplicar de l’1 de juliol al 31 d’agost, però la pressió dels alcaldes ha servit perquè finalment es retardi la data d’inici al dia 15 del mes que ve.

Segons fonts de Salut, també s’ha acordat que durant aquest temps l’equip d’atenció primària de Camprodon farà seguiment telefònic dels pacients fràgils, crònics o en situacions d’especial vulnerabilitat. Unes mesures que, amb tot, no satisfan les queixes dels cinc municipis –Llanars, Molló, Sant Pau de Segúries, Setcases i Vilallonga de Ter– on els metges deixaran de passar consulta, pobles amb un percentatge important de població envellida i que a més a més tripliquen els habitants a l’estiu. Amadeu Rosell, alcalde de Llanars, apuntava aquest dijous que “no estem d’acord de cap manera” amb la solució proposada per l’ICS. L’EAP de Camprodon disposa de tres metges de família que, de normal, cobreixen tant el CAP del municipi com els consultoris de la resta de la vall, on es desplacen dos dies a la setmana i durant una hora i mitja o dues hores. “Vam demanar que com a mínim continuessin venint un dia”, explica Rosell, “als nostres pobles hi ha gent gran que se sent més segura pel sol fet de saber que l’atendrà el metge de confiança i al lloc de sempre”. Mònica Bonsoms, alcaldessa de Vilallonga de Ter, apunta en la mateixa direcció, destacant que la concentració a Camprodon també pot implicar que es col·lapsin les urgències.

L’Institut Català de la Salut, per la seva banda, defensa que la solució és la millor tenint en compte que Catalunya pateix una manca d’especialistes en medicina familiar i comunitària, motiu pel qual no s’ha aconseguit substituir els metges, i que és encara més difícil trobar-ne de disposats a traslladar-se a zones rurals i per períodes de temps curts. Concentrant el servei a Camprodon confien garantir que mentre un fa vacances en queda un altre al consultori i un tercer que pot atendre visites a domicili. També recorden que els CAP dels pobles obriran en l’horari habitual amb professionals d’infermeria.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 855 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't