EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Salut va estrenar un nou pla en l’accident químic de Santa Eugènia

El Departament de Salut va posar a prova per primer cop el nou protocol d’Incidents amb Múltiples Afectats (IMA) de la Catalunya Central

En l’accident químic del 25 de gener a l’escorxador Le Porc Gourmet, a Santa Eugènia de Berga, en què es van evacuar 120 treballadors, el Departament de Salut va posar a prova per primer cop el nou protocol d’Incidents amb Múltiples Afectats (IMA) de la Catalunya Central. El pla es va començar a elaborar a cada regió sanitària després dels atemptats terroristes de Barcelona i Cambrils del 17 d’agost de 2017. La gerent de la Regió Sanitària de la Catalunya Central del Servei Català de la Salut i del Departament, Núria Puig, explica que en aquell cas Barcelona tenia un pla però a la resta del territori no hi era.

El de la regió central és el primer que s’ha creat amb la idea de coordinar tots els agents implicats i en cas de necessitat “tenir capacitat de donar una resposta ràpida per part de tots els proveïdors del sistema”. Tot plegat està vehiculat pel Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), i el cap territorial, el doctor Josep Maria Soto, que va participar en l’elaboració, explica que el primer que van fer va ser contactar amb tots els agents que hi estan implicats, des del SEM, l’atenció primària, els proveïdors hospitalaris i les cures intermèdies, per elaborar una guia i veure la capacitat de reacció. En funció de la cartera de serveis i del moment en què es produeixi l’incident, ja que “és diferent a la nit, el cap de setmana” o un dia laborable. Així se sap si es pot disposar de més o menys efectius i també es planifica, en cas de necessitat, quants se’n poden mobilitzar i, si cal, es disposa d’efectius d’altres regions.
A través del nou protocol “tots parlem el mateix idioma per fer el triatge dels malalts” i d’aquesta manera, diu Soto, per exemple, els ferits lleus es porten als CAP “per no col·lapsar els hospitals”. Per això utilitzen el lema “cada víctima al seu lloc”. El protocol s’activa en funció del tipus d’incident, la causa i el lloc on s’ha produït.

En el cas de Santa Eugènia, apunta Soto, en ser un divendres al matí es disposava de personal de “totes les especialitats”. Puig recorda que és el primer cop que el pla “es va posar a prova en un situació real”. Allà l’alarma es va activar per problemes respiratoris dels treballadors de l’empresa. Llavors, recorda el cap del SEM a la regió, es va establir una zona segura i es va disposar d’un bar per habilitar una àrea sanitària per fer el triatge i “traslladar els afectats al centre més útil” en cada cas. Després de l’actuació, es va valorar positivament la capacitat de reacció d’un pla del qual fins llavors només s’havia fet una prova pilot amb un hipotètic accident de tren. “És molt important la valoració”, apunta Puig, de cara a futures actuacions. De Santa Eugènia, afegeix Soto, van veure que podien millorar la situació de les ambulàncies i també “com preservem la intimitat dels afectats”. El pla es va tornar a aplicar al Bages amb el xoc de trens.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 856 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't