EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Com ha afectat la pandèmia al sector de la restauració i l’hostaleria a Osona?

La situació del sector de la restauració i l’hostaleria a Catalunya s’ha vist perjudicat des de l’inici de la pandèmia. Per aquest motiu i amb l’objectiu d’entrendre en quina situació es troba hem parlat amb Bet Piella, regidora de Promoció econòmica, Ocupació i Comerç de l’Ajuntament de Vic, i amb el gerent del Gremi d’Hostaleria d’Osona, Antoni Dinarès.

UVic
02/05/2021

Aleix Castells i Roger Isern. Vic

La situació del sector de la restauració i de l’hostaleria a Catalunya s’ha vist perjudicat des de l’inici de la pandèmia, per l’intent del govern de frenar la corba de contagis per Coronavirus. Per saber quina és la situació actual a la comarca hem parlat amb Bet Piella, regidora de Promoció econòmica, Ocupació i Comerç de l’Ajuntament de Vic, i amb el gerent del Gremi d’Hostaleria d’Osona, Antoni Dinarès, perquè ens aportin dades i ens expliquin quina ha estat realment la situació que han viscut els diferents establiments de la comarca d’Osona.

Bet Piella explica que “des de l’Ajuntament hem intentat pal·liar l’impacte amb ajudes als establiments que van haver de tancar, a la primavera de 2020 amb 800 euros per establiment i a la tardor amb 800 euros més”. Les pèrdues econòmiques al sector han estat un denominador comú a nivell nacional. Aquestes pèrdues han provocat que els establiments “es reinventessin i busquessin fórmules de repartiment a domicili que en algun cas em consta que els estan funcionant força bé i els han ajudat a superar les dificultats inicials”.

Antoni Dinarès recorda que “Osona és una comarca d’interior que no és eminentment turística, o sigui, que nosaltres no esperem gran quantitat de gent de fora que vingui aquí a passar quinze dies. Llavors, l’hostaleria, en aquest moment, més o menys treballa tothom servint només esmorzars i dinars, però treballen bastant”.

A més, Dinarès explica que no es pot comparar la situació d’Osona, com a comarca d’interior, amb zones costaneres com pot ser Sitges, Castelldefels o Platja d’Aro: “La diferència està en que l’hostaleria d’aquests llocs és molt desorbitada, és a dir, les mateixes persones que viuen en aquelles comarques no son capaces de fer anar l’hostaleria al 100%. Ells necessiten una quantitat de visitants enorme. Jo dubto que si ara aixequen les restriccions de la nit aquesta gent ho superi amb nota com nosaltres, perquè fins que no vingui molt turisme no se’n sortiran. Però a Osona les dimensions que tenim de l’hostaleria permet que els mateixos osonencs i els dels voltants la fem funcionar”.

Pel que fa a les conseqüències que ha comportat la pandèmia, Dinarès explica que a l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria i Turisme del Moianès i d’Osona en formen part un total de 200 socis, tots ells de restaurants eminentment hotels i oci de nit, aquests últims els més afectats. Però, Dinarès, recorda que “els socis tenen establiments d’unes dimensions importants, no tenim el bar o restaurant petit de barri. Llavors nosaltres amb aquesta pandèmia hem tingut 7 o 8 baixes i totes elles ja eren previsibles. Si no hagués hagut la pandèmia, eren establiments que anaven coixos. Els que pitjor ho estan passant són els locals de l’oci de nit, les carpes i les discoteques, aquests ho passen malament del tot”. 

Bars i restaurants amb la mirada posada al 9 de maig

La setmana anterior, el Conseller d’Interior, Miquel Sàmper i la consellera de Salut, Alba Vergés, van comunicar el relaxament de les mesures, que permetrà a bars i restaurants servir sopars a partir del 9 de maig. En concret, es podran servir sopars a l’interior i exterior dels locals fins a les 11 de la nit i amb un aforament del 30% a partir del proper diumenge.

En el cas de la capital d’Osona, Piella posa els números sobre la taula, que són “260 establiments de restauració dels quals uns 202 tenen terrassa, alguns més gran que d’altres. Si la mesura va en aquest sentit, els que no tenen terrassa evidentment es veuran més afectats però és probable que tinguem noves sol·licituds d’ocupació de via pública amb terrasses, una tendència que va començar amb força a l’inici de la pandèmia”. I una mesura que s’ha adaptat des de l’Ajuntament és que “en tots els casos s’ha d’eximir el pagament de la taxa de terrasses a tots els establiments, durant tot l’any 2020 i també el 2021“. 

En relació a la possibilitat de servir sopars a les terrasses, Dinarès reconeix que a Osona restaurants amb terrasses n’hi ha relativament pocs, per tant, creu que “no suposarà un gran canvi”. Ara bé, referent als bars si que suposarà un gran canvi respecte abans de l’aplicació d’aquestes noves mesures, perquè “els bars si que solen tenir terrasses i aquests si que tindran un període més llarg de funcionament i faran més negoci. Al final és molt diferent vendre una cervesa que un menú, per tant, aquests necessiten més espai i més estona”. Dinarès afegeix que, malgrat tot, no entén perquè fins ara es podia obrir el migdia en els interiors i a la nit no, i sobretot les terrasses, que són molt més segures”. 

La regidora del consistori vigatà també opina que “és un pas endavant important perquè permetrà a molts establiments que puguin obrir al vespre i començar a recuperar part de l’activitat i el que és molt important, poder aixecar els ERTO a alguns dels treballadors”.

Quines són les perspectives de futur?

Dinarès recorda que l’estiu és una temporada baixa d’hotels a Osona. En concret, a Vic, hi ha un total de 5 hotels, tots ells han seguit funcionant i explica que “venen molts turistes. A més, ara hi ha tot el turisme rural, ja que el turisme de ciutat hi és però no és el boom definitiu que impulsa el sector”.

A més, segons les declaracions de Miquel Sàmper, s’obre la necessitat de realitzar reformes a l’interior dels restaurants per poder obrir com abans de la pandèmia cap a la tardor. Dinarès considera que no és viable i recorda el que va passar amb la llei del tabac: “D’inversió no en sé cap que n’hagi fet perquè si recordem què va passar fa uns anys amb la llei del tabac van obligar als establiments a fer unes inversions d’unes peixeres i unes ventilacions i, al final, resulta que al cap d’uns anys van prohibir del tot fumar en els establiments. Llavors, tots els que van gastar-se diners en aquesta inversió ho van perdre i jo dubto molt que hi hagi gent que posi ventilació forçada més de la que tenen, ho dubto molt. A més, pensem que fa un any que van com poden i l’adquisició d’aquestes màquines són molt cares, han de canviar l’estructura de l’establiment, permisos… ho dubto molt perquè no surt a compte. I de restaurants de la comarca n’hi poden haver de grossos, però molts tenen les dimensions limitades i no s’ho poden permetre per temes d’espai”.

Bet Piella creu que és un punt positiu ja que “si s’acaba imposant aquesta qüestió serà molt important que els establiments tinguin clar que si fan reformes que suposen una despesa important les han de poder rendibilitzar i els seran útils per anar superant la crisi. És clau que s’expliqui bé i que si es fan reformes, la legislació acompanyi i, si és possible, que hi hagi ajudes per poder-les portar a terme”.

Nous passos per rescatar un sector trepitjat per les restriccions a causa de la pandèmia. El futur a partir del 9 de maig pot ser la llum al final d’un túnel que fa uns mesos semblava que no tenia sortida.

LA PREGUNTA

Creu que tirarà endavant la jornada laboral de 37,5 hores?

En aquesta enquesta han votat 124 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't