EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

En el cim de la crisi climàtica

Nits tropicals en ple novembre: no és bon temps, és la crisi climàtica Marc Arisa i Gerard Pernia. Vic “Abans […]


04/11/2022

Nits tropicals en ple novembre: no és bon temps, és la crisi climàtica

Marc Arisa i Gerard Pernia. Vic

“Abans en aquests dies havies de portar l’abric per sortir al carrer perquè el fred de Nadal començava a notar-se” diu una veïna del barri de Can Camp de L’Ametlla del Vallès. “Els meus fills van amb màniga curta pel carrer quan abans els hi havia de posar la jaqueta i els paraigües sempre a la motxilla”, afegeix. 

El començament de la tardor està marcat per temperatures inusualment càlides i amb alguns registres rècord com els 20 graus de temperatures mínimes i 35 graus de màxima. A més d’aquestes temperatures inusuals també hi ha altres factors que perjudiquen el medi ambient com la contaminació, que fa que el canvi climàtic malmetin de manera continuada el nostre planeta.

El canvi climàtic, segons l’Organització de les Nacions Unides, es refereix als canvis a llarg termini de les temperatures i els patrons climàtics. Aquestes alteracions poden ser naturals com la variació del cicle solar, però des de ja fa temps les activitats humanes són el principal motor. Aquest problema està avançant en les nostres vides de manera descontrolada i és per això que el dimarts 25 d’octubre és el Dia mundial contra el canvi climàtic, on es generen projectes i congressos per frenar la petjada de CO₂.

La revolució industrial, creuen els experts que va ser el que va iniciar a propiciar tal desastre natural com el canvi climàtic. Des dels anys noranta l’ONU avisa d’aquest greu problema. L’organisme va començar al 1992 a realitzar congressos i projectes com el Projecte de Kioto per trobar solució al canvi climàtic. Aquests van ajudar a determinar al canvi climàtic com a un dels principals problemes en la nostra societat.

L’any 2015 va marcar una fita amb les polítiques contra el canvi climàtic. En la Conferència de París sobre el Clima que va tenir lloc aquell any es va dur a terme un acord internacional que comporta reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle en els països desenvolupats i en països en desenvolupament. El seu principal objectiu va ser mantenir l’augment de temperatura en aquest segle per sota dels 2 graus. Aquest acord de París va ser firmat per 175 líders mundials. 

La societat s’adona que les temperatures augmenten i no són les mateixes de fa uns anys enrere, el que abans era una recomanació ara és una obligació, ja que si es perjudica al medi ambient de manera tan ràpida es desencadenarà un desastre fatal pel nostre planeta. 

Les solucions al canvi climàtic es fan urgents. Es necessita posar atenció a les conseqüències del canvi climàtic al planeta i buscar solucions eficients per a la seva mitigació. Les conseqüències més evidents i immediates són les sequeres a causa de l’escalfament global que realitzen canvis negatius als ecosistemes àrtics, selves i boscos.

Per solucionar aquests problemes principals més greus, s’ha de reconèixer i donar suport al dret a un desenvolupament sostenible dels pobles dels països en desenvolupament. Garantir els suports suficients perquè els països en desenvolupament aconsegueixin adaptar-se amb èxit als impactes del canvi climàtic. Finalment, obtenir una disminució d’entre el 30 i el 40% en l’emissió de gasos efecte hivernacle. Tot això faria reduir moltes sequeres i les altes temperatures que es pateixen en moltes parts d’Espanya i Catalunya.

“Sembla que l’anomalia càlida continuarà predominant almenys fins a mitjans de novembre. Encara que podem tenir vaivens de temperatura, el fred podria trigar a asseure’s. En les pròximes dues setmanes sembla que continuarà predominant l’anomalia seca a Espanya”, segons l’Agència Estatal de Meteorología.

Jerónimo López Martínez, un gran expert sobre el canvi climàtic farà l’última ponència de l’edició amb ‘El futur comença ara: l’Àrtic i l’Antàrtida com a laboratoris del canvi climàtic’. Finalment, l’acte de clausura estarà a càrrec de la diputada al Congrés per la província d’Alacant, Patricia Blanquer. Una iniciativa per concienciar a la gent de que s’ha de fer front al canvi climàtic i solucionar-ho.

Hi han experts que tenen un altre punt de vista sobre el canvi climàtic. Gina McCarthy la tretzena administradora de l’agència de Protecció Ambiental durant el govern de Barack Obama te esperances, “Reconeixo que les dades son inquietants. Honestament, crec que la major part de la meva energía respecte a l’esperança que tinc prové dels joves”.


Les esperances es plasmen en nous mètodes per convertir el CO2 que desprenem a l’atmosfera, ja que es causa principal del canvi climàtic. Descarbonizar aquests sectors industrials és crucial si es volen aconseguir els objectius de l’Acord de París de 2015 segons el investigador Carlos Abanades, del INCAR. Filtres i convertidors de Co2 son els aparells més sonats per revertir la preocupació de la població, a més a més de les mesures que proposa el govern.

LA PREGUNTA

Creu que Pedro Sánchez ha de dimitir?

En aquesta enquesta han votat 200 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't