EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Joan Coma (CUP): “Autodeterminar-nos a Vic seria plantar-nos davant del bisbe i dir-li que pagui l’IBI”

Joan Coma, de la CUP-Capgirem Vic, atén a la revista ‘Sense Boira’ per parlar de la situació de la política catalana i de les eleccions municipals de l’any vinent.

UVic
26/10/2018

Iván Beas i Arnau Valverde. Vic

La vida de Joan Coma (Vic, 1981) va donar un gir de 360 graus quan va ser acusat de sedició. Coma és regidor de CUP-Capgirem Vic durant aquesta legislatura i s’ha erigit com una figura important en la ciutat. La república i les eleccions municipals són els principals punts a destacar ara mateix en el seu partit.

Com veu actualment la situació política catalana? 

Dintre de tot, encara que hi ha certa frustració col·lectiva, es normal que estiguem ara mateix en una etapa de confusió. Crec que, ara que fa un any del 1-O, tot s’anirà concretant en les pròximes setmanes i mesos, tant per una banda com l’altre, tant per veure si el Govern renuncia a l’autodeterminació, a la desobediència i a la unilateralitat, o si rectfiquen i entenen que l’Estat Espanyol no permetrà un referèndum si no es forçat.

Ahir llegia en Carod-Rovira que deia que preferia un referèndum forçat que un pactat, perquè al final si s’acaba fent, es farà un referèndum forçat

Però entens la posició d’ERC?

Dues coses: primer he de dir que la posició entre ambdós partits és la mateixa, l’unic que uns tenen molta capacitat de desresponsabilitzar-se, com és Junts per Catalunya, i ho porten fent des de l’inici del procés i assignen totes les culpes a Esquerra i a la CUP. Ara li toca assumir les culpes a ERC i dintre d’uns mesos a la CUP. Convergència sempre ha fet això, per tant, no diferenciaria el que estan fent uns i altres.

Segon. El que a mi, independentment de si comparteixo o no (que no comparteixo) el que s’està fent és que et presentis a una campanya electoral mentint a la gent i aplicar una altra cosa. O sigui, si tu et presentes a unes eleccions i dius que faràs això o allò, ho has de fer. El que no pot ser és el que ha passat el 21-D: nosaltres vam demanar compromís públic per no fer cap acord amb els del 155, i ningú es va voler unir perquè tots dos volen pactar els pressupostos amb el PSC si poden. Crec que també ens passa a la CUP, però menys, i és que hi ha una certa desconeixença del que és un procés de desobediència. A mi m’agradaria que ERC tingués una posició diferent a la que defèn ara.

I no creu que el poble en si tampoc coneix el que és un procés de desobediència o quines conseqüències pot tenir?

Jo penso que si. Un dels problemes que ens trobem ara és que aquells que el 2012 van començar a defensar que és desobediència no vam explicar bé en que consistia però no ha van fer per falta de voluntat o desconeixement, sinó perquè, si recordem de com va anar el procés, va haver-hi una criminalització per poder (de Convergència i ERC) del que és el fet desobedient. Es van arribar a qualificar de desobedient el fet de portar urnes a la seu del PP, el Parlament el va considerar com acte violent amb els vots de Junts per si.

Hi hagut molts anys de propaganda contra la desobediència i a favor d’una tesi de “la llei es la llei” i ara estem pagant les conseqüències. Hi ha una gran confusió en un sector independentista que pensa que desobediència és rapidesa. La desobediència no significa la independència l’endemà, sinó algun dia. Sense desobediència, no hi haurà independència.

Va fer un any de l’1-O. Equè s’ha avançat durant aquest any? 

No sé si s’ha avançat políticament, però s’ha de dir que les coses necessiten el seu temps. Jo crec que el que és va avançar entre l’1 i el 3 d’octubre en el sentit de que hem conscienciat més a la gent gràcies a una eina tan poderosa com la desobediència no violenta, però si que es cert que a partir del 3 d’octubre la correlació de forces internament a Catalunya fa que els ànims es calmin.

Hi ha un moment que la classe dirigent de Junts per Catalunya i ERC veuen que, com va dir l’exconsellera com Clara Ponsatí, perden el control de la situació i perden els seus privilegis. Per tant, ells decideixen frenar-ho tot i per això fan el que van fer el 10 d’octubre i el 27 d’octubre, que per molt que hi hagués l’amenaça de l’Estat, el factor no era explicatiu del tot.

Creu que la CUP ha sigut un obstacle a l’hora de donar més força al govern independentista? 

Al contrari, si hem pecat a la CUP per alguna cosa és de ser massa permissius. Hi ha aquesta mentalitat a l’àmbit social que el procés no admet critiques i, si ho fas, et consideren traïdor. El que es necessita es una autocrítica des de dintre. Si ERC renuncia a estar en contra del llenguatge i l’acció convergent del PDECat, algú ho ha de fer. Un dels problemes de la CUP va ser que estàvem molt disciplinats pel poder independentista i no gosaven perdre, i això que nosaltres sabíem que no estàvem fent estructures d’Estat.

Si tu sorties i deies que no estaven fent això, rebies un linxament mediàtic que al final deixes de fer el teu paper de fiscalització. Si ho ha frenat algun cop, hem fet autocrítica.

Com veu ara el Govern espanyol? Més conciliador o no se’n refia?  

Cada dia saben dissimular més i que facilitaren que hi hagin acords amb els partits, que no amb les bases. Això demostra que cada setmana tenen la poca vergonya de dir que la Fiscalia demanarà penes mínimes pels presos polítics quan son de 15 anys o 20 anys de presó. Es evident que, superficialment, qui governa és qui influencia, però el problema de l’Estat no es qui governa, sinó l’estructura, com tal està construït

Els jutges que estan amb els judicis del presos feien el mateix abans amb altres governs. No depèn de qui governa, hi ha un poder judicial, en aquest cas a Espanya conservador, prop del franquisme, al igual que un cossos policials i militars que venen de les estructures del franquisme i una classe política que ve d’això. Tot això no ho canvies quan hi hagi una ruptura amb aquesta manera de política. Per tant el que ha de fer l’Estat és no promocionar canvis de govern que blanquegin el règim sinó fer revoltes i imposicions públics que exigeixin sotmetre aquestes institucions a la voluntat popular

Si al final hi ha República, creus que la CUP tindrà un paper més important del que té ara?

No sé si la CUP arribarà a la república. És una eina temporal. Quan un partit diu que porta molt de temps em sembla negatiu ja que els partits polítics han de ser coses que funcionin mentre tinguin sentit. I per exemple a la CUP l’està arribant l’hora de replantejar-se la formula de Parlament i de Municipis.

No m’interessa si el partit tindrà més poder o no amb o sense república. El que interessa es poder exercir l’autodeterminació i després intentar construir els Països Catalans. Tant debò es doni la situació de que estem en un parlament republica

Creus que si no hi hagués el moviment independentista no haguéssin sortit partits com VOX?

A molts països hi hagut un auge molt gran de l’extrema dreta. No és una qüestió de si hi ha independentistes o no, sinó que és una qüestió de falta d’esquerra com passa a l’Estat Espanyol. L’esquerra ha sucumbit des de fa molt de temps, assumint tesis neoliberals e intentant semblar-se al partit original, son pitjors, perquè reforces la tesis contraria. Vincular VOX amb l’independentisme no té res a veure.

La gravació “sotmetent” que surt de l’Ajuntament a les 19:00 de la tarda per la independencia, considera que és correcte?

Independentment de la gravació crec que els Ajuntaments estan per això. Estan per sortir de les parets institucionals i donar missatges a la població independentment del missatge que s’envia. Si el “problema” o noticia d’avui és que l’Ajuntament de Vic posa uns altaveus és una manera de despistar i agitar les masses. No li donaria més importància.

Parlem ara de les eleccions municipals de l’any vinent. Sota el mandat de PDECat, com ha vist aquesta legislatura a Vic?   

Ha sigut la constatació d’una realitat que, per innocents, vam intentar veure si era diferent. Vam començar escandalitzats del paper de PDECat, ERC i els Comuns  que, sense cap raonamanet polític de fons, es feien la punyeta els uns dels altres. I per nosaltres és totalment inadmissible, no hi havia cap argument sòlid, hi havia disputes personals, ganes de fotre algú, no hi havia cap projecte polític. Nosaltres vam veure que aquesta situació era insostenible i ens vam abstenir als primers pressupostos per trencar amb aquesta situació i que no ens enganyarien mai més.

Vam constatar que el PDECat només arriba a acords si et sotmets a la seva voluntat, nosaltres no estàvem disposats a això per la ciutat. Llavors, van arribar a un acord amb el Comuns i es demostra que no han complert res, tot el que van dir era propaganda. Els hi van preguntar al ple que si les mesures més significatives que van prometre els havien complert i no sabien del que els hi parlàvem. Acabo convençut de que cal fer fora a aquesta gent del govern.

Qui serà el candidat de Capgirem Vic?

De moment no tenim candidat i no ens preocupa, ho tractarem a principi d’any. Ens preocupa més l’elaboració de la llista ja que volem fer una llista potent de cara a les eleccions municipals. La intenció és promoure una nova forma de governar i convertir-nos en un exemple per altres municipis. Aquesta nova forma es basa en un treball col·lectiu i col·legiat que no es basi simplement en un repartiment de parcel·les

Per Capgirem Vic, quines han de ser les millores per la ciutat?

Primer hi ha una qüestió democràtica. Una millora molt simple és que entri gent nova i que després de 40 anys de governar la mateixa gent amb les mateixes tipus de pràctiques, amb amiguismes i amb menysteniment total d’un percentatge brutal de la ciutat tant en termes geogràfics com en termes de població, és imprescindible que hi hagi un canvi.

També s’hauria d’analitzar i fiscalitzar bé el que s’ha fet durant 40 anys a Vic perquè segur que si busquem una mica trobarem documentacions interessants de com han gestionat la ciutat com si fos el jardí de casa seva. També és necessari construir mecanismes d’apropament a la immensa majoria de la població que se sent distanciada de l’ajuntament.

El seu programa de govern mirarà més cap a la independència? 

Sí, ja que creiem que l’autodeterminació s’exerceix des dels municipis com es va demostrar l’1 d’Octubre, però també hem de dir que entenem l’autodeterminació en un sentit molt més ampli que altres partits independentistes. Per nosaltres, la independència no és només decidir el futur com a nació o com a poble, sinó tots els aspectes quotidians de les nostres vides. Autodeterminar-nos a Vic seria plantar-nos davant del bisbe i dir-li que la ciutat s’autodetermina de vostè i que la gent demana que vostè pagui l’IBI, i aquests diners seran destinats a diferents aspectes. En definitiva, la independència és clau pel nostre projecte polític però no en el sentit de fronteres si no en el sentit d’exercir un dret que ens permeti exercir-ne molts més.

Perquè el PSC no paga l’IBI per la seva seu a Vic i el PDECat ara sí que ho fa?

Perquè finalment se’ls hi ha caigut la cara de vergonya i perquè falten sis mesos per a les eleccions. Aquests partits són màquines electorals que només fan les coses per guanyar les eleccions, no per ajudar al poble. És que no tinc els números però el PDECat s’ha d’edur molts milers d’euros cada mes de l’ajuntament, per tant com a organització com pots demanar ser exempta del pagament de l’IBI?

El PSC no ho fa perquè aquí Vic no s’adonen de res. Tenen un regidor que ja no és del PSC en el govern, no han complert ni un punt del programa electoral des de que estan el govern i és que segurament no saben ni que no paguen l’IBI. Aquí a Vic el PSC està cadàver

Li va passar factura el procés judicial que va viure?

El meu entorn va passar-ho malament però personalment va ser una experiència de la que vaig aprendre molt en molts aspectes. Des del punt de vista de la sociologia, veure com la infraestructura interna del poder estatal va dedicar tants esforços per un mindundi com jo, demostra que això no s’aguanta per enlloc. Era sorprenent com, la nit que vaig passar al calabós només em vigilaven dos policies i quan em tocava sortir al carrer se’n presentaven vint més per demostrar públicament el seu poder. Entens com funciona tot.

 

LA PREGUNTA

Com serà la presidència de Donald Trump?

En aquesta enquesta han votat 248 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't