EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

La dimissió de Bartomeu no soluciona els problemes que pateixen les penyes

La Covid-19 ha provocat que els partits de futbol s’hagin de jugar a porta tancada. Aquest fet perjudica molt l’activitat de les penyes i els socis que es troben davant d’una nova realitat.


29/10/2020

Arnau Casas i Martí Solà. Vic

En un ambient enverinat a les oficines del Camp Nou i, amb la pandèmia de la Covid-19 acabant de destrossar la situació del club, el president del Barça, Josep Maria Bartomeu, va acabar dimitint aquest dimarts. La presència del soci s’ha notat molt en els últims mesos; a dins el camp, sense públic, el Barça acaba la temporada en blanc. A fora al camp, el soci es va mobilitzar per tirar endavant una moció de censura en contra Bartomeu.

Ja ho va dir Genaro Gattuso, entrenador del Nàpols, en la prèvia del partit de Champions que l’equip italià va jugar al Camp Nou aquest mes d’agost: “El futbol sense públic, no és futbol”, com explicava El Periódico en una notícia. Però, què en pensen els socis i les penyes de que no hi hagi públic en els partits de futbol professional? I de la situació actual del club?

Un drama no poder anar al camp

Dionís Crusellas, vicepresident de la Penya Barcelonista de Manlleu i soci del Barça des dels anys 80, afirma que “les penyes estem patint una situació complicada econòmicament”, perquè no tenen ingressos i, han de cobrir les despeses “ordinàries de la penya i del lloguer del local”.

El fet que no hi hagi públic ha perjudicat molt en l’activitat dels penyistes i, a Manlleu han “reduït la quota de pagament als socis, de 40 euros a 20 euros”, remarca Crusellas. La Penya Barcelonista de Manlleu és la més antiga de la comarca després de crear-se l’any 1972 i gaudeix de 28 carnets de soci i un local social propi.

Trobada de Penyes del Barça d’Osona i el Ripollès (2012). Foto a Flickr de Monmar Comunicació. Llicència Creative Commons CC BY-SA 2.0

L’any 1990 es va crear la Penya Barcelonista de Taradell. Actualment 180 socis en formen part i, disposen de 9 carnets propis per anar a veure el Barça al Camp Nou. El seu president, Josep Autonell Costa, exclama en relació a que els partits siguin sense públic que “és clar que ens ha afectat, molt, perquè teníem bastanta activitat” i, aquest any no cobren la quota perquè “no podem oferir res al soci”.

Autonell recalca que “hi ha penyes que tenen local propi però nosaltres no en tenim i el local que fem servir és el Centre Cultural Costa i Font“. El president de la penya taradallenca afegeix que “anar al camp, trobar-te la mateixa gent en cada partit, l’ambient i que em cuido de l’autocar, ara de cop i volta ho he trobat molt a faltar”.

A tota aquesta situació provocada per la pandèmia, cal afegir que durant els últims mesos la gestió del club per part del president Bartomeu no havia estat gens bona i, una gran massa de socis es va pronunciar recollint més de 20.000 firmes en contra el president per tirar endavant una moció de censura.

El soci, cansat

Marc Maltas, soci olotí del Barça, explica que el soci, en general, estava cansat de la directiva de Bartomeu i de la mala dinàmica que portava el club els últims anys, sobretot a Europa. Maltas defensa que ha estat la ”pitjor directiva de la història del club” i que la moció de censura era ”totalment necessària i s’havia de fer ja”

Tot i que el soci tenia ganes de votar i fer fora la directiva a les urnes, Marc Maltas diu que així ”s’ha accelerat el procés i tot serà més ràpid”. Així, la comissió gestora podrà ”convocar eleccions el més aviat possible” i el Barça podrà tenir un nou president més aviat. Maltas considera que tenir president abans de tancar el mercat d’hivern seria ”clau” per a la reconstrucció de l’equip i pel futur del club.

Incertesa pel futur

La majoria de socis i aficionats tenien clar que volien la directiva fora, però pocs saben quin futur volen pel club. ”I ara què?” diu Jordi Berenguer, soci del club. ”Bartomeu ja està fora, si. Però a qui votem ara?”

Molts dubten de la capacitat de Laporta, en cas de que es presenti. ”No tornarà a ser com abans” afirma Berenguer. I Víctor Font sembla el més ben posicionat i el principal defensor del cruyffisme i el joc de posició.

A Osona també es van recollir firmes

Crusellas afirma que “vam deixar el nostre local a disposició dels socis i es van recollir 51 firmes”, però dintre una penya d’uns 500 socis “no ens posicionem mai”. A Taradell, Autonell apunta que “hi havia dos llocs per anar a signar i em sembla que en van agafar bastantes de firmes”.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 144 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't