EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

La febre del running segueix pujant

L’esport més practicat a Espanya segueix en auge però, son tot avantatges el que ens aporta el running?


03/05/2019

El running s’ha convertit en una de les pràctiques esportives més realitzades a Espanya en els últims anys. Sortir a córrer és una activitat que no precisa de la necessitat de comprar de molt material esportiu, amb lo qual es una activitat que la pot dur a terme la majoria de la població. A més, és una pràctica que es pot fer sol o acompanyat i a qualsevol hora del dia, amb lo qual hi han pocs inconvenients per no realitzar-la.

Tots aquests factors es veuen reflectits en les dades. Segons un estudi realitzat per vente-privee, un portal online de venta de material esportiu, gairebé un 60% de la població afirma haver participat en alguna cursa popular. Actualment el running és la disciplina més practicada a Espanya, tot seguit de la natació (20%), els esports de raqueta com el pàdel, el tennis o el bàdminton (19%), el futbol (11%) i el bàsquet (4%).

Xavier Carrasco és un habitual practicant de running. Amb 42 anys i de Manresa, Carrasco explica que ha tingut alts i baixos amb el running. “Vaig començar molt fort i em vaig passar amb l’aprimament. De jove feia esport, però portava molt de temps sense practicar-lo i quan vaig començar a córrer em lesionava molt sovint”. Un cop es va adonar que aquest esport li agradava, i que s’hi volia seguir dedicant, va adonar-se que la millor decisió era dosificar-se i no tornar-se boig.

Actualment, Carrasco porta vuit anys fent running normalment uns tres cops per setmana, y ho combina amb la bicicleta, ja que afirma que li va molt bé per sortir de la rutina de només córrer. I és que, segons afirmen diferents fisioterapeutes, a vegades la pràctica excessiva del running pot comportar problemes cardiorespiratoris, com explica Sergio Blanco al mitjà Las Provincias. “Hi ha gent que porta tres anys corrent i que volen fer una marató”, assegura Blanco, qui explica que “no és sa per una persona que té 50 anys i no ha practicat mai esport fer 42 quilòmetres”. Carrasco afirma que, per sort, mai ha tingut cap anomalia cardiorespiratòria i que el seu principal problema, abans, eren les lesions de turmell que comentava.

Un altre exemple diferent és de l’Adrià Romero de Mataró, que amb 39 anys ha començat a practicar running fa ben poc, encara que aquest s’ho pren amb calma i només surt un cop per setmana. “Vaig començar per fer una mica d’esport, però notava que em cansava massa ràpid “degut a que soc fumador”. Romero vol córrer en diverses competicions, i per això ha deixat de fumar, i li atribueix aquest mèrit al running.

Romero considera que el running ha agafat tant públic a Espanya perquè és un esport “senzill i realment molt barat de practicar”. Ens explica que ell va a córrer normalment amb la seva parella, que és amb qui es va animar a fer esport, però moltes vegades també hi van sols cadascú. “Quan necessitem desconnectar de la rutina és més gratificant fer-ho sol”, explica. Xavier Carrasco considera que el running és millor practicar-lo sol i els dies que fa bici sí que ho fa, habitualment, amb amics.

Saludable o perjudicial, el running ho pot ser segons el punt de vista de cada persona i de la dosificació. “En un estudi amb professionals del running, els marcadors de la seva analítica sortien alterats i no es recuperava la normalitat fins tres mesos després. Doncs amb un amateur aquest desgast és doble o inclús triple”, afirmava el fisioterapeuta Sergio Blanco.

 

LA PREGUNTA

Creieu que el Barça de Hansi Flick pot fer una bona temporada amb la plantilla que té en aquests moments?

En aquesta enquesta han votat 347 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't