Marina Ojalvo, Maite Olaguibe i Dei Sow. Vic
L’organització de les Nacionals Unides per l’alimentació i l’agricultura (FAO) afirma que aquesta pujada de preus s’està produint en productes essencials com els cereals, l’oli, la carn o els lactis. Aquesta situació està tenint una repercussió directa en la butxaca de les famílies, i sobretot, a les classes més baixes i necessitades.
A aquestes repercussions econòmiques que comporta la situació bèl·lica entre Rússia i Ucraïna se li ha d’afegir la vaga de transportistes que està patint el país des de fa deu dies i que no sembla que tingui un final pròxim.
Com està afectant a la població catalana?
Els catalans i les catalanes també estan patint els efectes de la guerra amb Ucraïna, sobretot, en l’àmbit econòmic. La Mercè Boté, és l’encarregada de la botiga Clarel de Montornès del Vallès i afirma: ” Fa un mes i mig que cada setmana varien els preus a l’alça. Per exemple, si una cosa valia 1 euro, ara val 1,10, és un tant per cent molt alt”.
Aquesta situació preocupa als ciutadans i això es percep al moment de fer la compra. La Isabel Valverde és peixatera al Mercadona del Montornès i explica: “La gent es queixa quan ve al supermercat. Moltes persones abans compraven setmanalment, i ara comprèn el que els hi fa falta al dia, perquè no s’ho poden permetre”.
Valverde continua declarant que cada cop més quan es va fer la compra tothom mira dos cops els preus, i finalment s’opta per les marques blanques, ja que són més econòmiques.
En relació amb això, la Mariama Diallo de Pineda de Mar, mare soltera de tres filles i sense feina assegura: “Poder fer la compra s’està convertint en un privilegi perquè ara vas al supermercat amb 50 euros i tornes amb el carro buit”. També, declara que aquesta situació és insostenible per les famílies, i sobretot, per aquelles que continuen fent front a l’impacte de la pandèmia.
Al supermercat Consum de Vic han pres mesures una mica més serioses. A causa de l’escassejat de productes com l’oli o la llet, la direcció del supermercat ha limitat la compra d’aquests dos productes a una unitat per client i dia. Aquesta decisió es ferme i la fan complir mitjançant un sistema de targetes: “Nosaltres tenim un sistema intern de targeta de clients que se sap quan un client passa per caixa i ha traspassat el límit de litres d’oli o de llet.” Ens explica Ricard García, encarregat del supermercat. A més, assenyala que els clients són molt respectuosos amb aquesta nova directriu: “Si un client porta més producte del que toca a caixa aleshores se l’informa i se li diu que no ho pot fer. Igualment, la gent també està respectant bastant, va amb la moral de cadascun.”
Per altra banda, tenim la situació que està vivint la María Oliva, que ha notat la pujada de preus no només en el menjar sinó en tots els àmbits: “Ha pujat pràcticament tot. La carn, el peix, la fruita, la verdura, l’oli, els làctics, farines… I no només en el menjar, el rebut de la llum puja cada dia més i la benzina està també bastant cara.”. Ens comenta.
Tot i això, ha de continuar comprant els productes de primera necessitat malgrat els preus alts: “A les notícies sortia que la llet estava començant a escassejar i vam anar al super abans que s’esgotés. Però ara veig que més productes estan escassejant, per exemple, l’altre dia vaig anar al Mercadona i a la secció de fruites només quedaven plàtans a causa de la vaga de transportistes. Aleshores, encara que els subministraments siguin cars, quan no hi queden els compro igualment.”
Aquesta situació econòmica precària està afectant bastant a la població, que busca la manera d’abaratir les despeses provocades per la guerra i la vaga: “En comptes de comprar algun producte de marca optem per un producte substitutiu o semblant.” Indica la María Oliva. Malgrat això, la situació no és gaire esperançadora, ja que sembla que aquesta pujada de preus i de desproveïment s’allargarà de manera indefinida.
{{ comment.text }}