EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Les restriccions impedeixen als esports individuals treballar de la mateixa manera

Aquesta setmana van tornar a obrir instal·lacions esportives i gimnasos. Durant aquest temps, les persones que practicaven un esport individual han estat els més perjudicats perquè són els que menys contacte tenen amb altres esportistes i, s’han hagut d’adaptar a les circumstàncies.


28/11/2020

Arnau Casas i Martí Solà. Vic

Aquesta setmana van tornar a obrir instal·lacions esportives i gimnasos, amb mesures de seguretat i restriccions d’aforament, després d’estar setmanes tancats per frenar l’augment dels casos positius per Covid-19 a tot el país. Diverses entitats i col·lectius van insistir que l’esport és un servei essencial i, finalment, van aconseguir el vistiplau del govern, malgrat que continua vigent el toc de queda i el confinament per municipi durant el cap de setmana.

Segurament els esports individuals són els que han sortit més perjudicats en les últimes setmanes perquè són els que menys contacte tenen amb altres persones i, que amb el tancament de les instal·lacions, s’han vist sotmesos a no entrenar o a adaptar-se com han pogut. Aquest és el cas d’esports com la natació, la gimnàstica i el tennis, a diferència dels esportistes que competeixen en tornejos internacionals.

Dificultats en els esports ‘indoors

Marta González, nedadora vigatana

Marta González, nedadora de Vic que va participar en els Jocs Olímpics de Rio l’any 2016, explica que “nosaltres ho vam tenir més complicat que la resta perquè per entrenar necessitem el més important, que és l’aigua. A no ser que siguis molt ric, ningú té una piscina de dimensions reglamentàries per entrenar.

La nedadora vigatana afirma que es van haver d’adaptar i tot l’entrenament que feien era físic i fora de l’aigua. “Fèiem circuits de crossfit que no havíem practicat mai, teníem cintes amb les quals simulàvem les braçades i també vaig fer servir la bici estàtica però, tot i això, no és el mateix”.

Per la seva condició d’esportista d’alt nivell, González va tenir accés a un pantà per anar a nedar i començar a agafar ritme, però havia de portar neoprè “amb el qual flotes més i, per tant, seguia sense tenir les condicions òptimes per entrenar”.

Ara que es permet el retorn a les piscines, la nedadora vigatana diu que “cada dia que em tiro a l’aigua és un regal i l’he d’aprofitar, ja que mai saps quan tornaran a tancar els recintes. González desitja que la competició pugui tornar en poc temps.

Anna Vegara, presidenta del Gimnàstic Osona

“Quan ens van dir que es tornaven a tancar els recintes esportius per nosaltres va ser com una galleda d’aigua freda”, apunta Anna Vegara, presidenta del Gimnàstic Osona. “Només podíem obrir les instal·lacions pels esportistes que competeixen a nivell estatal, però gràcies a l’experiència i a la capacitat d’adaptació que teníem, el dia que s’anunciava el tancament dels recintes esportius, totes les famílies ja tenien al seu abast classes online i els seus respectius entrenaments programats per fer a casa”.

Activitat en el Club Gimnàstic Osona. Foto cedida per Anna Vegara, presidenta del club.

Ara, tots els esportistes poden entrenar a les instal·lacions, només amb una petita restricció d’hores, però pràcticament tot ha tornat a la normalitat. Vegara explica que “la reobertura ha estat molt esperada i ho vam rebre amb gran alegria”.

La Federació Catalana va anunciar que en poc temps tornarien les competicions. Vegara apunta que “el missatge és clar: tot i l’esforç econòmic que ha suposat aquesta situació, som positius i optimistes de cara a que tot torni al funcionament de sempre”.

Els tennistes professionals podien continuar entrenant

Carlota Farrés i Lluc Pasqual, tennistes del Club Tennis Vic que competeixen en tornejos internacionals

Carlota Farrés i Lluc Pasqual són tennistes del Club Tennis Vic que competeixen a nivell internacional i, tot i el tancament de les instal·lacions, han pogut seguir entrenant. Malgrat tot, és cert que els entrenaments no han set els mateixos que feien fa unes setmanes.

Carlota Farrés afirma que “alguns del CT Vic podíem entrenar perquè estàvem inscrits en tornejos internacionals i et deixaven entrenar, però just obrien el club per només les dues horetes que entrenàvem”. Malgrat tot, la tennista vigatana explica que “el físic l’havíem de fer pel nostre compte, però el club ens facilitava els exercicis”.

De la mateixa manera, Lluc Pascual va poder continuar entrenant aquests últims dies perquè “estava apuntat a tornejos internacionals i tenia permís per poder entrenar“. El tennista de Vic informa que “entrenàvem en unes certes hores i tampoc ens podíem allargar. No podíem venir entrenar per lliure. Potser no podíem fer el físic aquí, que tenim més instal·lacions per fer-ho”.

Esports a l’aire lliure

Tot i que hi ha hagut esportistes que els ha afectat el tancament de les instal·lacions, excepte els que competeixen a nivell estatal i internacional, hi ha altres esports com el ciclisme o l’atletisme que no necessiten instal·lacions per treballar, però les restriccions també els han afectat.

Albert Muñoz, president del Club Ciclista Manlleu

Albert Muñoz, president del Club Ciclista de Manlleu, explica que “hem hagut de parar moltes activitats com una ciclo indoor que preparàvem i les sortides, pel tema que no podíem sortir en grup ni de municipi i les rutes les havíem de fer pel mateix poble“.

Sortida del Club Ciclista de Manlleu al març, just abans del confinament. Foto cedida per Albert Muñoz, president del club.

Muñoz és el primer any que està com a president i li ha estat molt difícil perquè no han pogut fer les activitats que volien fer. “La junta nova ha entrat amb molta força i ganes i, arran de tot això que estem vivint, ens ha frenat molt. Hem activat molt el club perquè desapareixia”.

Muñoz destaca que, a part d’això, “tinc una empresa que ens dediquem al ciclo indoor, en el que toquem bicis estàtiques, bicis de spinning i ens dediquem a fer esdeveniments tant a l’exterior com a l’interior”. Després del tancament de centres i gimnasos ara han tornat a engegar, amb el 30% de l’aforament i amb grups reduïts.

L’activitat del club va des del març fins a l’octubre i, actualment són uns 100 socis, dels quals una quarantena són actius i, l’objectiu del club és que les sortides de cada diumenge siguin en grups.

Ernest Prat, junta del Club Atlètic Torelló

Pel que fa a l’atletisme, Ernest Prat, membre de la junta del Club Atlètic Torelló, explica que “a nivell d’entrenaments no s’ha perdut la dinàmica. L’únic que ha canviat és que han passat de ser presencials a fer-los individualment cadascú”.

“Els entrenaments presencials no són a les pistes, també poden ser pel poble i, per tant, en aquest aspecte hi ha hagut un cert avantatge perquè no sempre estàs limitat a les instal·lacions, sempre tens alternatives”, destaca Prat. Ara mateix, les restriccions a l’aire lliure són de sis persones i, l’entrenament presencial d’atletisme el van començar aquesta setmana.

Mica en mica la dinàmica dels clubs esportius van tornant a la normalitat i, tot i que hi ha persones que practiquen esports individuals que han pogut seguir entrenant en les últimes setmanes, no ha estat el mateix. En l’esport, encara que sigui individual, és necessari que hi hagi interactivitat perquè sinó, la motivació i les ganes no són les mateixes.

LA PREGUNTA

Creu que Pedro Sánchez ha de dimitir?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't