EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Osona aposta per les “cases passives”

Cada vegada sentim més a parlar de l’arquitectura sostenible o de les cases ecològiques i autosuficients, un estil de vida molt més respectuós i integrat en la natura que el dels habitatges tradicionals.


11/05/2019

Ivet Malé i Judit Hernández. Taradell, Balenyà, Calldetenes

Conservar el medi ambient i estalviar és avui en dia l’objectiu principal de moltes persones a l’hora de construir un habitatge. Väva Wood, Celobert i Serena House, són tres cooperatives d’arquitectura que donen vida a habitatges de la comarca d’Osona, sempre tenint en compte valors com la proximitat, la sostenibilitat i la col·laboració.

A l’hora de construir una casa ecològica s’han de tenir en compte dos principis. Primer, que els materials amb què es construeix tinguin una mínima petjada ecològica. Això vol dir, prioritzar els d’origen local i natural i els que són fàcilment reutilitzables i reciclables. I el segon, que la casa estigui pensada de manera que necessiti el mínim d’energia i que aquesta energia, si és que en necessita, sigui de procedència renovable. Així ens ho explica Diego Carrillo, arquitecte de Celobert.

OrbàniCub. Font: Celobert

Una nova tendència: la preocupació pel medi

En els darrers anys, hi ha hagut un canvi important en la nova construcció. Els arquitectes tenen més cura del medi ambient a l’hora de dissenyar una llar. Hi ha una aposta ferma en el sector per les cases ecològiques, aquelles que tenen un baix impacte mediambiental, tant en el procés de fabricació com en la posterior estada dels habitants. “La construcció d’una casa es basa en la consciència ecològica i el valor humà. No només perquè és més saludable –ja que evitem la major part dels productes químics que s’utilitzen per a construir amb obra tradicional- sinó també per minimitzar al màxim l’impacte mediambiental”, explica Michael Sebastian, dissenyador 3D de Väva Wood.

“La construcció d’una casa es basa en la consciència ecològica i el valor humà”, explica Michael Sebastian (Väva Wood).

Per poder construir aquest tipus d’edificacions, és important tenir cura del medi on es realitza l’obra. En el procés de disseny s’ha de valorar l’orientació de la casa per aprofitar al màxim la llum del sol per escalfar la llar, així com la distribució interior dels mobles. A més, és bàsic l’aïllament tèrmic per preservar l’energia al seu interior.

Sagnier House de Serena House. Font: Gauvin Lapetoule

El paper de les energies renovables

“Les energies renovables tenen un paper fonamental en les cases ecològiques. Només amb la construcció podem estalviar un 75% de consum energètic. Així les cases tenen una classificació A”, comenta Sebastian, de Väva Wood. Les fonts d’energia renovable poden obtenir-se instal·lant plaques solars per aprofitar l’energia del sol. També es pot aprofitar l’aigua de la pluja per circuits de rec de plantes o pel vàter. Altres energies possibles d’utilitzar són la tèrmica (calefacció), biomassa o geotèrmica. “Aquestes són cases autònomes, cases vives que treballen soler, també la coneixem com Pasiv-Haus (casa passiva) o casa autosuficient” explica el dissenyador.

Casa Passiva. Font: Väva Wood

Un impacte menor

L’impacte ambiental en les construccions és un tema que preocupa molt a la societat. En el cas de les cases sostenibles, utilitzen materials orgànics com fusta però d’àrees de tala controlada i matèries primeres locals. Han de ser uns materials duradors i reciclables com suro o bambú. “A Väva Wood estem col·laborant amb altres entitats que impulsen iniciatives de reforestació dels boscos, fent donacions d’una part dels nostres guanys per contribuir en la seva repoblació”, explica Sebastian. És un important avenç, sobretot en comparar-ho amb les obres tradicionals, que obtenen molts materials de pedreres de pedra o desforestant extensos terrenys forestals.

Casa Passiva. Font: Väva Wood

 

Més econòmiques, a llarg termini

Segons un estudi elaborat per Universitat Tecnològica de Queensland (Austràlia), la construcció d’una casa sostenible pot ser igual o més econòmica que una construcció tradicional. Podem trobar obstacles en els preus d’alguns materials en concret, sobretot per la qualitat que tenen aquests, però generalment és factible. La inversió inicial és una mica més alta que la d’una casa convencional, encara que es pot aproximar molt si es prioritza correctament en què invertir els diners. “Pel que fa a la inversió a mitjà-llarg termini, es recupera a través de l’estalvi energètic que suposa una casa així, i per tant, podem dir que a la llarga surt més econòmica”, així ho assegura Diego Carrillo, arquitecte de Celobert. Paral·lelament, la construcció d’una casa tradicional no té tanta inversió en la bona qualitat dels materials i aquest factor allarga el temps d’execució.

HuloHaus. Font: Celobert

Segons la Directiva Europea d’Eficiència Energètica (DEEE), l’any 2030 hi haurà l’obligació d’utilitzar un 32% de les energies renovables. A més, les persones que viuen en cases ecològiques s’estalvien un 80% d’energia anual. Alguns d’aquests edificis també poden disposar d’una zona apta per la recàrrega de cotxes o patinets elèctrics i una altra opció possible és crear un jardí sostenible al terrat o al balcó. Les cases construïdes amb fusta, per exemple, no són una novetat. Els països nòrdics ja fa temps que utilitzen aquest sistema per aïllar l’escalfor dins la llar.

“Les persones que viuen en cases ecològiques s’estalvien un 80% d’energia anual”, explica la DEEE.

Un futur mixt

Antoine Grillon és un dels cofundadors de Serena House, un moviment centrat en la natura, combinat amb la tecnologia i l’entorn que proposa una experiència diferent. Grillon afirma que “quan parlem de cases ecològiques hem de pensar en totes les parts de la construcció. Amb la demanda d’avui en dia no tenim suficients recursos al planeta per cobrir totes les necessitats, ni de formigó ni de fusta”. L’expert ens recorda que en un futur haurem de replantejar-nos la mida dels habitatges, i en funció d’aquesta podrem reduir l’impacte en l’àmbit general. “El futur serà una barreja però, si mirem l’ús actual de materials a base de petroli o formigó, d’aquí a uns anys serà impossible seguir aquest ritme. Per això hem de tornar al mètode que ara se’n diu ‘ecològic’, però realment és el més tradicional de tots, ja que les cases que es feien abans eren amb fusta i no amb formigó”, diu Grillon.

Sagnier House de Serena House. Font: Gauvin Lapetoule

LA PREGUNTA

Creieu que el Barça de Hansi Flick pot fer una bona temporada amb la plantilla que té en aquests moments?

En aquesta enquesta han votat 340 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't