EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Silva Fernández: “Volem un acord que sigui inclusiu on sigui el poble veneçolà el que decideixi qui ha de governar”

Entrevista a Jesús Silva Fernández, exambaixador d’Espanya a Veneçuela, sobre la situació que viu el país sud-americà


22/11/2020

Casandra Maggio i Karolina Rios. Vic

Jesús Silva Fernández (Sevilla, 1962) és diplomàtic espanyol, que des de l’any 2017 fins a principis de novembre de l’any 2020 va ser ambaixador d’Espanya a Veneçuela. L’any 2018 va ser expulsat i declarat com persona “non grata” per Nicolás Maduro, tot i això, després va retornar al país sud-americà. Silva Fernández ens parla de la situació que està vivint el poble veneçolà i del futur que li agradaria que hi hagués al país.

A Espanya rebem petites pinzellades de la situació per la qual està travessant Veneçuela. Però, què és el que està passant realment? 

Està tot molt agitat. És una situació de crisis generalitzada que té diferents manifestacions: en primer lloc hi ha una crisi econòmica molt forta; és a dir, és un país que ha reduït el 80% del seu PIB en set anys. A 2009 va arribar a una xifra de 340 mil milions de dòlars. Avui dia, no arriba ni a 70 mil.

Tenim una crisi social. Hi ha molta gent que no té els recursos mínims per sobreviure i, per això, s’està originant una crisi migratòria molt forta. Es calcula que més de cinc milions de veneçolans han hagut de marxar del país, molts en una situació molt precària. Aquest èxode s’ha produït en un temps rècord, cosa que es produeix en casos molt concrets com, per exemple, la guerra de Síria o Líbia.

En tercer lloc, hi ha una crisi política i institucional, en les quals no s’està respectant el règim polític, els drets de l’oposició, s’està perseguint o empresonat als opositors. Tampoc es respecten les institucions i el poder judicial. La policia no actua conforme les normes de l’estat del dret i utilitzen l’arbitrarietat. Tot això es dirigeix cap a un estat fallit i es reflecteix en una situació molt crítica. 

Quina seria la possible solució per què Veneçuela surti de la terrible situació a la qual està sotmesa? 

Aquesta és la pregunta que es fa tothom. A Espanya i a altres països de la Unió Europea considerem que la solució passa per una solució democràtica, que són unes eleccions lliures. Amb garanties i que siguin els veneçolans que escullin un nou president.

“La Unió Europea ha d’ajudar a buscar una solució sense ingerències en els assumptes interns del país. Però, han de ser els veneçolans que han de decidir com es volen governar”

Jesús Silva Fernández

La Unió Europea hauria d’intervenir Veneçuela o és millor que es mantingui al marge?

La Unió Europea i la comunitat internacional intervenen en la mesura en què es sol·licita la seva ajuda. És un actor molt important en la comunitat internacional, una institució o un agent de pau; és a dir, que promou com a objectiu principal col·laborar i ajudar a fer la pau. En la mesura que pugui ser útil la Unió Europea està disposada a ajudar amb tot el que suposi ajudar al país a sortir de la crisi. 

La UE no es pot mantenir al marge del què passi a Veneçuela, entre altres coses per motius històrics, hi ha gairebé un milió d’europeus que viuen a Veneçuela i amb doble nacionalitat. Per una qüestió de responsabilitat, la Unió Europea ha d’ajudar a buscar una solució sense ingerències en els assumptes interns del país. Però, han de ser els veneçolans que han de decidir com es volen governar.   

I què va passar amb Juan Guaidó?

El que va passar va ser que l’any 2018 hi va haver unes eleccions presidencials, que tocaven, on es votava el mandat de Maduro que va iniciar l’any 2013. Les eleccions, segons l’opinió de la UE, no es van fer d’una manera transparent, ni justa, ni democràtica sinó que van ser unes eleccions arreglades on no es va permetre a l’oposició presentar-se i això va fer que no es donessin unes eleccions de veritat. Això va produir que molts països del món no reconeguessin aquelles eleccions com a vàlides i legítimes. Llavors, a partir de gener del 2019 quan s’acabava el mandat i començava el mandat d’un nou president, Maduro es va autoproclamar vencedor d’aquelles eleccions il·legítimes i va assumir aquell segon mandat, tot i que es van reconèixer, per països internacionals, com a il·legítimes.

Aleshores, Juan Guaidó, que en aquell moment era el president del Parlament, va decidir que la presidència de la república quedava bacant perquè la persona que pretenia ocupar-la era il·legítima i l’únic que podia fer era proclamar-se com a president encarregat. I el que porta fent Guaidó des de fa dos anys, és convocar eleccions cada trenta dies.

Amb la situació tan precària que estan vivint els veneçolans, quina creu que és la raó per la qual molts d’ells recolzen el règim chavista

Com realment no hi ha hagut unes eleccions lliures i transparents, ara mateix és molt difícil dir quanta gent li fa costat. Però, segons les enquestes, un 85% de la població rebutja a Maduro i un 25% de la població es considera chavista. Si són certes les enquestes, hi ha un rebuig majoritari cap a Maduro. 

Creu que el paper de Juan Fernández Trigo aportarà estabilitat a la relació d’Espanya i Veneçuela?

Aquesta és l’obligació d’un ambaixador. Jo he acabat el meu mandat i la meva funció, i imagino que Fernández Trigo seguirà les instruccions del Govern i bàsicament els ambaixadors servim de pont i de comunicació entre els Governs. 

Fernández Trigo no va com a ambaixador sino com a encarregat. Per què?

És una posició comuna entre els països de la UE. És a dir, com a les eleccions del 2018, la UE van decidir que eren il·legítimes, no reconeixem a Nicolás Maduro com a legítim president; els ambaixadors s’envien i s’acrediten davant el president de la República. Com qui controla el govern és Maduro i nosaltres no el reconeixem com a president, no s’acredita un ambaixador sinó un encarregat de negocis que està reconegut davant el ministeri d’assumptes exteriors. 

A una entrevista a l’agència EFE, va comentar que se sentia com un boc expiatori. A què es referia amb això? 

Hi va haver una “fuita” de Leopoldo López, que realment no va ser una fuita. Ell era hoste de l’ambaixada i quan va decidir marxar d’allà, va decidir marxar del país. Sense cap impediment. Ell va marxar burlant-se de la vigilància del país, de les forces del règim i del Govern, que es va sentir molt humiliat i ofès pel que consideraven una fallida molt gran de la seguretat del Govern. Així doncs, van buscar un culpable: l’ambaixador d’Espanya. Jo ho entenia, però no ho compartia, perquè no és cert que hi hagi hagut una col·laboració per part meva. 

Què pensa de la gestió de Nicolás Maduro? 

El que puc dir és que, és evident que hi ha una gestió de crisi i la principal responsabilitat d’un govern és donar una solució a aquesta crisi. En la mesura que el govern no atén aquesta obligació primària de solucionar una situació de crisi al país, és una responsabilitat del mateix govern.

Quin creu que sigui el futur de l’oposició i Maduro?

El que voldria és que hi hagués una possibilitat de negociar de bona fe i amb voluntat d’arribar a acords, perquè a vegades no s’ha negociat de bona fe i crec que la negociació no és una fi en si mateix, és un mitjà per a arribar a acords. Un acord que sigui inclusiu on sigui el poble veneçolà el que decideixi qui ha de governar i, sobretot, que hi hagués una democràcia perquè és l’objectiu que tots hem de perseguir i donar suport. 

Quin ha sigut el paper més important que ha tingut com a ambaixador d’Espanya a Veneçuela?

Han estat uns anys molt intensos, la condició d’amfitrió de Leopoldo López ha donat lloc a moments difícils, però sempre he intentat servir de pont i de diàleg entre el Govern espanyol i veneçolà. També, he estat amfitrió d’algunes reunions de negociació entre govern i oposició, que van tenir lloc en la residència de l’ambaixada d’Espanya i que van ser moderades per l’expresident José Luis Rodríguez Zapatero.

A principis de l’any 2018 vaig ser expulsat de Veneçuela com a represàlia per unes sancions que es van adoptar en el si de la Unió Europea i després vaig haver de retornar al país. Un fet que era insòlit, que no havia viscut anteriorment cap ambaixador declarat persona “non grata” tornés al mateix país d’on va ser expulsat.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 890 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't