EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Un estudi recent apunta a la davallada de la població mundial a partir del 2022

Una de cada quatre dones nascudes a partir de l’any 1975 no podrà tenir fills


16/03/2019

Nil Martinez i Oriol Xicola. Vic

Actualment, som 7.300 milions de persones habitant la terra. 8.500 el 2030 i 10.000 el 2050 segons dades de Nacions Unides. No obstant això, un assaig recent i publicat oficialment el passat 14 de març, atempta de forma directe contra aquesta teoria.

The empty planet: The shock of the decline of the world population de Darrell Bricker i John Ibbitson, afirma que el creixement de la població mundial posarà punt i final a partir del 2022, i assenyala com a víctima imminent a Espanya. De fet, aquesta tendència ja és una realitat a determinats països europeus i asiàtics; Portugal, juntament amb Espanya, i les regions de Hong Kong i Singapur ja estan en el punt de mira. Per què s’equivoca la ONU? Darrell Bricker afirma que l’estudi oficial de la ONU “no té en compte l’acceleració de la urbanització”. El 55% de la població viu avui en dia a les ciutats. D’aquesta manera, “els nens han deixat de ser un actiu per al treball al camp i s’han convertit en una responsabilitat parental, una altra boca que alimentar”, explica Ibbitson. 

Darrell Bricker i John Ibbitson (D’esquerra a dreta) / Font: Getty Images

Una de cada quatre dones nascudes a partir del 1975 ja no tindrà fills

Entre un 25% i un 30% de les dones nascudes a partir del 70 (ara tenen entre 70 i 40 anys) no tindran fills, segons afirma l’estudi del Centre d’Estudis Demogràfics de la Universitat Autònoma de Barcelona. Albert Esteve, director de l’estudi explica que “serà la generació més infecunda dels últims 130 anys”. Aquesta tendència creixent xoca amb la voluntat majoritària de les dones potencialment fèrtils. D’una mostra de 25 catalanes, el 91% afirma que voldrà tenir més d’un fill al llarg de la seva vida.  En controvèrsia, que Espanya encapçali el retràs de la maternitat a Europa, sent l’edat a la que es té el primer fill la més elevada del món, indica la dificultat addicional any rere any de garantir la fertilitat.

Com afecta la contaminació mediambiental en la fertilitat?

La contaminació de l’aire amenaça en gran mesura la perpetuació de l’ésser humà. Un estudi de la Societat Americana de Medicina Reproductiva, alerta dels efectes mediambientals sobre la fertilitat. “En dones fèrtils, la contaminació redueix la taxa de fertilitat i augmenta el risc d’avortament i, de la mateixa manera, a dones que recorrin a tècniques de fecundació in vitro, l’impacte dels contaminants de l’aire redueix el número de naixements i provoca per conseqüència més avortaments”, apunta el doctor Miguel Ángel Chueca, responsable de l’estudi i cap de secció de reproducció humana a l’Hospital del Mar de Barcelona.

“En dones fèrtils, la contaminació redueix la taxa de fertilitat i augmenta el risc d’avortament”apunta el doctor Miguel Ángel Chueca

No obstant la contaminació, en front de les teories de l’últim mig segle que alarmaven sobre l’explosió demogràfica i la falta de recursos, el medi ambient no serà un dels principals afectats. “Si com preveuen els demògrafs, la  població s’estanca als 9.000 milions, això ajudarà a contenir l’escalfament global”, explica l’estudi de Bricker i Ibbitson. En canvi, serà més complicat per als governs mundials sostenir els programes d’atenció mèdica i el sistema de pensions, com ja està passant actualment a Espanya sent, així, un dels principals reptes amb els que lluitar.

 

La immigració és la solució només a curt termini

Molts països on el populisme d’extrema dreta ha calat, la davallada serà inevitable. En aquests estats del primer món, les taxes de natalitat són pobres i, en conseqüència, el moviment migratori es pot veure afectat. Inclús economies com la xinesa, primera potència mundial ja per davant dels Estats Units, estan buscant aplicar polítiques de reducció de la natalitat. Actualment, el govern permet tenir un màxim de dos fills per famílies. No és precipitat pensar que d’aquí pocs anys el país començarà a perdre població.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 105 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't