EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Una filtració posa sobre la taula el debat respecte l’avortament a Estats Units

L’actualitat de les últimes setmanes als Estats Units s’està centrant, més enllà del conflicte amb Rússia, en la possible derogació de l’avortament a tots els estats que conformen el país.


13/05/2022
Vic

El 1973 s’aprovava una llei que garantia l’avortament als 50 estats que formen Estats Units. Aquesta llei es manté vigent, però podria perillar la seva existència. Un document publicat pel mitjà americà especialitzat en temes polítics, Politico, demostra que els jutges del Tribunal Suprem volen derogar el dret a l’avortament a tot el país.

El document en qüestió va estar redactat per Samuel Alito, un jutge conservador del Suprem que va ser designat pel Partit Republicà. En aquest, Alito demana que es derogui aquest dret que porta pràcticament 50 anys vigent en el país governat per Biden.

Si la proposta del jutge s’aprovés, estaria en mans de cada estat decidir sobre aquest dret reproductiu que tenen les dones. Seria cada regió qui decidiria si continuar amb la normativa aprovada el 1973 o prohibir aquesta pràctica i fer moure les dones que desitgessin portar-la a terme, a un altre estat veí.

Quan es coneixerà el veredicte del Tribunal Suprem?

El Tribunal Suprem d’Estats Units podria dictar sentència sobre la llei de l’avortament a finals de juny o principis de juliol. No obstant això, i veient els membres que formen part d’aquest tribunal, alguns experts ja s’arrisquen a predir el resultat. En aquest cas, seria l’eliminació d’aquesta normativa i, a partir d’aquí, serien els Estats els encarregats de legislar sobre el tema.

6 dels 9 jutges que formen part d’aquesta instància judicial són tradicionalistes. És a dir, les seves opinions en temes com l’homosexualitat, la família, la immigració o els drets de la dona -entre ells l’avortament- poden xocar amb les d’una societat progressista i oberta de ment.

Guillermo Fesser, periodista espanyol que fa una dècada que viu als Estats Units, dona la seva visió al respecte: “Los jueces constitucionalistas son los que no se plantean el espíritu o la intención con que fue escrita la Constitución”, comenta. A més, fa un perfil clar sobre els homes que van traçar la llei de l’avortament que està vigent en l’actualitat i també els que l’estan fent trontollar: “Como quienes la escribieron en 1787 fueron hombres blancos (avanzados para su época; pero racistas, machistas y misóginos para la nuestra,) estos jueces no pararán hasta eliminar cualquier derecho que favorezca minorías o garantice independencia a las mujeres”.

Com es va filtrar el document?

Hi ha diverses hipòtesis sobre com un document, en principi tan confidencial, com aquest escrit per Samuel Alito, on critica l’aprovació de la llei de l’avortament i posa sobre la taula la seva derogació, ha pogut sortir a la llum.

Hi ha qui acusa els progressistes de voler deixar entreveure la ideologia dels conservadors i la seva manera de fer les coses. Però també hi ha els que diuen, que són els mateixos conservadors qui ho han fet públic per tal d’assegurar el vot dels que van decidir tirar-ho endavant. 

El President del Tribunal Suprem, John Roberts, ha obert una investigació per tal d’esbrinar qui ha fet arribar el document en qüestió al mitjà americà, Político. A més, Roberts creu que la filtració s’ha fet per “minvar la integritat del tribunal”.

Què diu Biden sobre la situació?

Poc després de filtrar-se la notícia, Estats Units va entrar en còlera i la reacció del President no es va fer esperar. De fet, va mostrar la seva opinió clara al respecte en dues ocasions. Primer en un comunicat i llavors, en una roda de premsa davant de periodistes.

“Crec que el dret a escollir de les dones és fonamental. Roe ha estat llei durant gairebé cinquanta anys, i l’equitat bàsica i l’estabilitat del marc legal demanen que no s’anul·li“, va comentar sense pèls a la llengua el mandatari del país.

En aquesta compareixença davant de mitjans de comunicació, Biden va deixar clar que el govern tenia una resposta a punt per si la decisió judicial era favorable a la derogació d’aquest dret fonamental.

Però, els demòcrates, no han esperat a tenir resposta per començar a posar les cartes sobre la taula. Fa una setmana van proposar una votació per tal que es pogués veure la ideologia de cada senador i així, iniciar un camí per protegir l’avortament a Estats Units.

Intent fracassat al Senat d’Estats Units per protegir el dret a l’avortament

Tot i l’ímpetu posat pels demòcrates en aquest assumpte tan controvertit. La iniciativa no s’ha pogut debatre per què no ha arribat als 60 vots necessaris per fer-ho. Un total del 51 senadors -50 republicans i el demòcrata Joe Manchin van votar en contra. En aquest cas, la intenció era convertir el dret a l’avortament en una llei. El més curiós de tot és que els demòcrates no van ser capaços de votar en bloc.

El representant de Virgínia Occidental, una persona que acostuma a anar per lliure, ja ha tombat algunes iniciatives durant el mandat de Joe Biden. Aquesta votació, sorgida com a reacció a les filtracions, tenia aquest resultat com l’esperat. Ara bé, el més sorprenent va ser la decisió de Manchin.

Un tema com l’avortament continua generant avui en dia molta polèmica entre els ciutadans. En un país molt conservador en aspectes com aquest, tot queda en mans d’una cambra de jutges. Després de la polèmica iniciada a Mississippi, tot apunta que no serà fins al juny o el juliol quan el Tribunal Suprem es pronunciï sobre el tema. Ara bé, en el cas que el resultat sigui l’esperat, la previsió és que més de la meitat dels estats prenguin mesures contra l’avortament -entre d’elles, també hi ha la prohibició-.

LA PREGUNTA

Creu que Pedro Sánchez ha de dimitir?

En aquesta enquesta han votat 140 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't