La societat de caçadors i l’Ajuntament d’Aiguafreda estan provant aquests dies l’ús de feromones de llop per espantar els senglars que entraven fins al nucli urbà. Aquesta setmana, també se n’han escampat al carrer Nou i al carrer de l’Estació, a Sant Martí de Centelles (Osona). “És un mètode que no està provat i que no en sabem l’eficàcia”, admet Albert Alexandre, de la societat de caçadors. Amb tot, aquestes darreres setmanes han comprovat que, després d’aplicar les feromones als punts per on sabien que els senglars entraven al poble “durant uns dies no s’hi acosten”. Tot i això, “els senglars no són tontos”.
L’alcalde Miquel Parella explica que es van decidir a actuar per les queixes de veïns. “Entraven a jardins particulars”, diu. Segons Alexandre, els porcs acostumen a baixar al nucli d’Aiguafreda entre final de juliol i principi d’agost. “Quan no troben menjar a la muntanya.” A la segona meitat de mes, la problemàtica cau perquè acostuma a ploure i ja ho tenen més fàcil per trobar aliment al bosc.
Per evitar l’arribada de senglars, Ajuntament i caçadors insisteixen en la necessitat de fer una bona gestió de la recollida porta a porta i d’evitar deixar aliments per a mascotes en llocs accessibles. Tampoc a les colònies de gats, on els senglars troben “menjar fàcil”. Per això es recomana posar el menjar a una certa alçada. “Hi ha gent que va expressament a donar menjar als senglars i això no pot ser”, insisteix.
FA ANYS A LA C -17
Fa uns 15 anys, els Agents Rurals van assajar l’ús de feromones de llop per allunyar els senglars de la C-17 entre Tagamanent i Aiguafreda, on sovint s’hi produïen accidents derivats de la presència de senglars. Per Enric Mayà, cap dels Agents Rurals al Vallès Oriental, els resultats “no acaben de ser del tot satisfactoris”, tot i que “sembla que en un primer moment el mètode sí que és efectiu” però “costa de mantenir”.
{{ comment.text }}