La Fundació Recursos Educatius per a la Infància en Risc (REIR) ha equipat amb ordinadors una casa de la Garriga que, des del gener, acull diverses famílies de refugiats de països com Venezuela, Geòrgia i Ucraïna. En total, hi viuen 49 persones. S’ha instal·lat en un espai comú perquè els fills d’aquestes famílies, que estan escolaritzats en centres del poble, puguin seguir el curs escolar amb normalitat.
Divendres passat es va fer l’entrega dels terminals, les pantalles i la resta d’elements que provenen de donacions d’empreses i particulars que ha canalitzat REIR amb el suport d’entitats empresarials com PIMEC o els Rotary Club de Granollers i d’Osona.
“Tenim el material que podem tenir i no en teníem per a tots”, explica Daniel Villergas, de Sociohabitatge, l’empresa que gestiona aquest espai a partir de l’acord amb el Ministeri de l’Interior. Ara instal·laran un repetidor a la casa per fer arribar el senyal a tots els punts.
La casa d’acollida de persones refugiades de la Garriga es va obrir aquest gener en una torre que havia estat un centre educatiu. La pandèmia del coronavirus els ha afectat de ple. Inicialment, les famílies van haver d’estar confinades a les seves habitacions. “Al principi, va ser molt dur perquè no es podia fer ús dels espais comuns”, comenta Villergas. Ara, sí que poden utilitzar els espais comuns. També el pati de la casa.
Sociohabitatge gestiona una quinzena de centres similars, la majoria (10) a la ciutat de Barcelona però també en tenen a Vilanova i la Geltrú, Badalona, Premià de Mar i Masquefa.
Les famílies d’aquesta casa són algunes de les que es beneficiaran del projecte que impulsa REIR per fer arribar ordinadors i tauletes i connexions a internet a les famílies que no en tenen –i que no n’han rebut del Departament d’Educació o dels ajuntaments– per garantir que els seus fills podran seguir les activitats del tercer trimestre.
“El nostre objectiu és arribar allà on no hagi pogut arribar el Departament i els ajuntaments”, comenta Daniel Juliá, responsable de REIR. L’entitat calcula que, entre el Vallès Oriental i Osona, caldran uns 1.800 equips informàtics i unes 1.200 connexions a internet –ho estan treballant amb petits operadors locals– per a famílies amb situacions de vulnerabilitat.
Acord amb Glovo
En el procés per facilitar les donacions d’equips, REIR ha arribat a un acord amb l’empresa Glovo que, de manera gratuïta, farà la recollida d’equips informàtics a la ciutat de Barcelona amb els seus riders. “Havíem rebut notificacions de força particulars de Barcelona que volien fer donacions. Ens calia ajuda per a la recollida perquè nosaltres no podem estar fent viatges constantment.” Ara, Glovo portarà tot el material a un punt i allà ho recollirà REIR per portar-ho cap al Vallès Oriental i Osona.
A les dues comarques, els aparells són posats a punt per voluntaris, que els hi instal·len un programari lliure. Fet això, ja es pot fer el repartiment. “Aquesta setmana ja serà bastant de repartiment d’equips”, comenta Juliá. Amb tot, la setmana passada ja se’n van fer alguns. També han col·laborat altres empreses com Granini, que ha donat ordinadors, i HP, que ha donat mòbils que es faran servir com a mòdem.
Cronologia de l’impacte del coronavirus al Vallès Oriental
{{ comment.text }}