Els expedients de regulació afecten tres vegades menys treballadors

El nombre de treballadors afectats per expedients de regulació de l’ocupació (ERO) durant els primers sis mesos de l’any s’ha reduït de manera dràstica, segons les dades del Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat.


El 9 Nou
01/09/2014

Hi ha tres vegades menys d’afectats. Aquests sis primers mesos de l’any, 603 treballadors del Vallès Oriental han passat per algun procés de regulació de plantilla (ja sigui la rescissió de contracte, la suspensió temporal, o la reducció de jornada). En el mateix període de l’any passat, el nombre d’afectats superava els 1.900 a la comarca.

L’evolució és encara més positiva si la comparació s’estableix amb els anys anteriors. El 2012, amb l’agreujament de la crisi a l’Estat i arreu d’Europa, el nombre d’afectats per mesures de regulació a les empreses va fregar els 4.000 només al Vallès Oriental. La xifra de 2011 s’assemblava més a la registrada l’any passat, però també està tres vegades per sobre de la que s’ha produït en els sis primers mesos d’aquest 2014.

Si bé les xifres absolutes de les regulacions mostren una clara tendència a la millora, les dades tenen un matís. El nombre de persones acomiadades a través d’expedients és força similar aquest any al que es va registrar en el mateix període de 2013. Llavors el nombre de treballadors que van perdre la feina per la via dels ERO van ser 291. Aquest any el total arriba a 267. La dada és similar a la de l’any passat, però millora notablement respecte dels 691 treballadors que havien passat per un expedient de rescissió de contracte durant els primers sis mesos de 2012. El 2011, els acomiadaments col·lectius dels primers sis mesos de l’any havien afectat poc més de 300 treballadors.

Al contrari que en exercicis anteriors, els acomiadaments col·lectius (expedients de rescissió de contractes) són la mesura empresarial més freqüent. Aquest fet és atribuïble al fet que un gran nombre d’empreses ja havien fet amb anterioritat els ajustaments temporals i han arribat a aquest últim tram de la crisi sense marge per aplicar altres mesures. De fet, només 146 treballadors han passat en aquests sis primers mesos per mesures de suspensió temporal del contracte i 190 van passar per reduccions de jornada.
Una vegada més, la indústria és el sector més afectat per les regulacions de l’ocupació. Els treballadors acomiadats a la indústria per la via dels expedients representen tres quartes parts del total. De fet, els processos d’acomiadament col·lectiu només han afectat 8 treballadors de la construcció i 55 del sector serveis.
En el sector serveis són més freqüents les regulacions que comporten reduccions de jornada. Pertanyen a aquest sector la meitat dels afectats per aquesta mesura empresarial.

En total, les empreses han presentat 62 expedients de regulació en aquests sis primers mesos de l’any, amb una clara reducció respecte als períodes de més profunditat de la crisi. D’aquests, 27 han comportat l’acomiadament de treballadors. Aquesta xifra supera clarament la de l’any passat, quan només 10 dels expedients eren de rescissió de contracte.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 65 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't