L’Arxiu Municipal de Granollers dedica la nova exposició a botigues desaparegudes

Durant l’Ascensió s’estrena una mostra amb imatges de comerços antics desapareguts

El 9 Nou
16/05/2023
Granollers

“Botigues d’abans” és el títol de l’exposició de l’Arxiu Municipal que, a partir d’aquest dilluns, 15 de maig, es podrà visitar a la planta baixa de l’ajuntament. L’Arxiu fa una mirada retrospectiva als comerços més antics del centre de la ciutat i que actualment estan desapareguts. Són imatges datades entre finals de segle XIX i mitjan segle XX, i han estat seleccionades entre les més antigues del fons de l’Arxiu Municipal de Granollers.

A través d’aquesta exposició es podrà descobrir o recordar com eren els establiments del passat, què s’hi venia i qui hi treballava en una època en el qual els negocis eren familiars i passaven de pares a fills.

A la mostra es poden veure fotografies de la merceria de Cal Trascó i la pastisseria-confiteria Puchades, totes dues a la plaça de la Porxada; la rellotgeria i perruqueria Rodoreda, a la plaça Maluquer i Salvador; la Dolceria la Palma, la pastisseria Serra, la farmàcia Marimon i la rellotgeria dels germans Antoni i Josep Colomé, al carrer d’Anselm Clavé –la Carretera–. Aquest últim carrer ja era, en el passat, el principal eix comercial de la ciutat, una condició que ha mantingut amb el pas del temps.

Una imatge de l'antiga sabateria Miralles, a la Porxada
Una imatge de l’antiga sabateria Miralles, a la Porxada / Arxiu Municipal de Granollers

Algunes de les botigues representen sectors comercials gairebé desapareguts, com al llauneria de Can Botey, a la cantonada dels carrers Anselm Clavé i Josep Umbert; la botiga de botes dels germans Masons, a la plaça Perpinyà, o Can Trotxa-Antiga Esparteria de la vídua Parellada, a la carretera.

Finalment hi ha alguns establiments encara vius a la memòria perquè van desaparèixer fa poc temps, com la ferreteria Garrell, la botiga de mobles Pous o les sabateries Castelló i Miralles.
En les imatges de l’exposició, que es podrà veure encara fins al 28 de juliol, es pot veure la importància que tenien els aparadors per mostrar els productes i com l’espai es podia ampliar també a la vorera o ocupar la façana. També es pot comprovar l’evolució dels rètols comercials.

L’exposició suscita la reflexió sobre la transformació del comerç a la ciutat, en una evolució que ha estat marcada per la globalització, sense haver perdut capacitat d’atracció de visitants de fora de la ciutat.

A més de les imatges en plafons, també es poden veure altres d’establiments també coneguts com el concessionari de vehicles Prades, la botiga de discos Ràdio Aragonès, la Cooperativa la Vallesana, la botiga Fémina, el comerç i taller de bicicletes Ciclos Sastre o la botiga d’electrodomèstics Puguillem, que es projecten en una pantalla de manera continuada.

LA PREGUNTA

Quina creu que serà la força més votada a les eleccions al Parlament?

En aquesta enquesta han votat 744 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't