L’eix comercial de Granollers recupera lentament el flux de vianants

El nombre de visitants als carrers del centre baixa un 35%, però el descens de les compres es limita al 15%, segons un estudi de la Fundació Comerç Ciutadà

L’eix comercial de Granollers concentrava aquest mes de febrer 78.000 vianants diaris. El moviment de visitants recupera el pols respecte als períodes de confinament comarcal. Llavors, el flux de vianants va tocar fons, fins a arribar a 69.000 diaris. La remuntada és constatable, però les xifres són lluny dels màxims de 2018 i 2019, quan se superaven els 120.000 vianants.

Les dades corresponen a l’Observatori dels Centres Urbans, un informe que lidera la Fundació Comerç Ciutadà. L’estudi es va presentar aquest divendres a Granollers. La presentació es va centrar en les dades de la ciutat, tot i que en recull d’altres eixos comercials (Vic, Sabadell, Terrassa, Sant Cugat, Mataró i Olot). En tots els casos, es produeixen descensos respecte al període prepandèmic, però a Granollers la “sotragada” havia estat superior. També ho està sent la recuperació comercial, segons apunta el gerent de la Fundació, Jordi Obradors. La percepció és de consolidació de la represa que auguraven els informes precedents.

El descens de vianants a l’eix comercial és manifest. De fet, arriba a ser del 35% en el cas de Granollers respecte a xifres prèvies a la pandèmia. En canvi, la repercussió en les vendes és més limitada. Les projeccions de facturació apunten a una reducció del 15%. Hi ha menys persones als carrers, però el percentatge de compradors augmenta. A més, en comparació amb l’any passat, hi ha un 5% més de vianants.

Un 87% dels locals ocupats

L’efecte de la pandèmia encara és perceptible també en el nombre de locals. Tot i que Granollers presenta una ocupació superior a la resta de ciutats analitzades, ara hi ha 26 activats menys que abans de la pandèmia. L’ocupació de locals comercials arriba al 87%. A més, els canvis d’activitat superen a Granollers els registres mitjans dels centres analitzats. Hi ha un 14% de relleus, quan a la resta de poblacions és del 10%.

En part, aquesta situació és deguda als canvis que es van produir durant la pandèmia. El 2020, havien tancat un gruix notable d’establiments que van recuperar l’activitat el 2021. L’interès inversor comercial es va incrementar en aquell any. Aquest 2022 la situació ha tendit a normalitzar-se.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 129 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't