Malestar entre els productors de mongetes del ganxet per la DOP

El que fa dos anys va ser una bona notícia per a la mongeta del ganxet s’ha convertit en un malson per a molts dels pagesos que cultiven aquest llegum, que passa per ser un dels productes estrella de la comarca.

El 9 Nou
26/11/2013

Perquè quan la Unió Europea, el mes de desembre de 2011, va reconèixer oficialment la varietat amb el segell Denominació d’Origen Protegida (DOP Mongeta del Ganxet) ho va fer sense informació clara i deixant el territori en segon terme.

La inscripció va afavorir els pocs productors inscrits al Consell Regulador que gestiona la DOP i va deixar al marge de la legalitat gran nombre de pagesos que cultiven mongetes del ganxet a la comarca fora de la DOP i que, dret a llei, a hores d’ara no en podrien ni fer servir el nom. Les dades estimades fan entendre el malestar: d’uns 200 productors existents al Vallès Oriental, Occidental i alguns pobles del Maresme i la Selva, només 15 estan inscrits al Consell Regulador de la DOP. I és precisament aquest el que obliga a la inscripció de “tots els productors i elaboradors de mongeta emparada per la DOP Mongeta del Ganxet”.

Cultivar i vendre mongetes del ganxet fora d’aquest àmbit seria il·legal. Igual com les elaboracions del producte, que actualment, segons el Consell Regulador, només poden fer cinc empreses: Agrària Comarcal del Vallès SCCL, de les Franqueses; Agrícola El Progrés-Garbí, de Malgrat de Mar; Agrària La Baixa Tordera SCCL, de Tordera; Cooperativa Agrària de Sabadell i Comarca (COAGSA), i Conca de la Tordera SCCL, de Palafolls.

La falta d’especificació en el nom de la DOP que va aprovar Brussel·les ha provocat la protesta de productors i organitzacions i sindicats agraris com Asaja i Unió de Pagesos. Creuen imprescindible la retirada momentània de l’actual DOP per canviar-la, ampliar-la i millorar la normativa que la regula. “La varietat Mongeta del ganxet és d’un territori en concret, mai de les persones que la cultiven. Per això ho reclamem. Ara mateix estem en fals, perquè si hi ha pagesos que no volen entrar al Consell Regulador i fan mongetes del ganxet pel seu compte a la comarca, els podrien privar de fer servir el nom d’aquesta varietat a l’hora vendre-les, i fins i tot multar-los” assegura la lleronina Rosa Pruna, presidenta d’Asaja Catalunya. “És un despropòsit que s’ha de solucionar. Ho han demanat al Departament d’Agricultura i, després de moltes reunions, “ens diuen que aviat ho tindrem solucionat. Veurem…” diu.
Ara mateix, i a diferència, de les onze DOP catalanes restants –Arròs del Delta de l’Ebre, Pera de Lleida, Avellana de Reus, Oli de l’Empordà, Formatge de l’Alt Urgell…– aquest llegum que es cultiva a la comarca està inscrit com a DOP Mongeta del Ganxet, sense especificar-ne els llocs on es conrea.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't