Les pluges més o menys periòdiques però irregulars de les darreres setmanes no han permès salvar la collita de cereals a la comarca. El sector agrari xifra la pèrdua de producció entre el 70 i el 80% i confirma les males previsions que ja es feien a l’abril. Les precipitacions van arribar tard per a la majoria de camps.
“Els sembrats més primerencs són els que n’han sortit més perjudicats, perquè ja s’havien cremat quan van arribar les pluges. Els més tardans han aprofitat part d’aquesta pluja, però el dubte és si arribarà a quallar perquè el gra sigui aprofitable”, indica Manel Cunill, director gerent de l’Agrària del Vallès. A més, cal tenir en compte l’impacte de la sequera amb una persistència de més de 30 mesos, recorda.
“El 70% o més del cereal plantat no es collirà”, certifica Cunill. Rosa Pruna, presidenta d’Asaja, puja el percentatge fins al 80%. “Crec que això no ho havia vist ningú”, diu Pruna. “És una situació excepcional, un desastre que no s’havia vist”, confirma Cunill. Aquesta mala collita es tradueix en molt poca activitat de sega als camps aquests dies. “L’any passat per Sant Joan ja s’havia fet bona part de la collita de cereals al Vallès Oriental. A casa, la setmana que ve farem un camp que sí que ens ha quedat dret. La resta, res”, posa d’exemple Pruna, que és de Llerona.
Les pluges sí que han ajudat a la producció de ferratges per al bestiar, que no serà tan minvada com s’havia previst. A la primavera, alguns agricultors van optar per segar abans d’hora els cereals que ja veien que no tirarien endavant per assegurar-se menjar pels animals. I, amb les pluges, els camps que han reverdit es podran tornar a segar quan s’assequi l’herba. El raigràs, l’alfals o el sorgo “si torna a ploure, torna a rebrotar i es pot fer una segona dallada”, explica Manel Cunill.
La ínfima collita de cereals tindrà repercussions econòmiques en el sector que se sumen a les de l’any passat “que tampoc va ser gaire bo”, indica Cunill. “Hi haurà molta gent que no haurà collit res i això té unes conseqüències econòmiques importants.” Més encara perquè la sembra va sortir cara perquè “el cereal estava pels núvols” i per l’increment d’altres costos com el dels adobs o el combustible.
Per tot plegat, el director gerent de l’Agrària del Vallès considera que han d’arribar ajudes de les administracions. “Al sector, hi ha molta incertesa i això provoca pessimisme”, diu Cunill, que alerta de la importància del sector primari en una zona com el Vallès. “L’activitat agrària és molt important per tenir producte de proximitat i garantir una certa sobirania alimentària i no dependre només d’allò que ve de fora.”
Mongeta del ganxet
Les pluges sí que poden ajudar a la collita de la mongeta del ganxet, que es planta al juliol. “La terra estarà molt fina, molt bé”, diu Pruna. Cunill alerta, però, que quedarà condicionada pel “nivell d’aigua que tinguin les explotacions” perquè és “un conreu exigent amb l’aigua” tot i que, en la majoria de finques, es rega gota a gota, afavorint un ús molt dirigit. També caldrà tenir en compte les condicions ambientals que hi hagi al juliol. Hi pot haver pagesos que optin per sembrar menys superfície segons l’aigua disponible. “Hi haurà sembres més conservadores”. “Per assegurar que allò que se sembra arribi a bon port.”
{{ comment.text }}