La cuinera Ada Parellada (Granollers, 1967) homenatjarà la figura del professor Josep Estrada en el pregó de les Fires i Festes de l’Ascensió de 2023, que llegirà dimarts dia 16 a 2/4 de 8 a la sala Tarafa de Granollers.
El recordatori prové dels mestratge que l’arqueòleg de Granollers va exercir en el seu camp, i particularment per l’incansable recerca de les arrels de la ciutat. La seva teoria sobre la localització a Granollers del topònim Semproniana trobat en uns vasos apol·linars també té relació amb la cuinera, membre de la nissaga de la Fonda Europa. Ada Parellada va posar el nom de Semproniana al seu restaurant, situat a l’Eixample de Barcelona.
“El nom de Semproniana m’evoca les arrels i la importància de mantenir-les; les branques dels arbres les fan els valors”, avança Parellada sobre un dels eixos del pregó de dimarts vinent. D’arrels i de valors versarà un pregó en el qual reflexionarà sobre la qualitat dels ingredients que donen forma a la ciutat perquè el resultat en sigui “un bon guisat”.
“He fet pregons en altres llocs, però aquest és especial, perquè és a la meva ciutat”, explica la cuinera sobre la sensació que li produeix haver estat escollida per al pregó d’aquest any. “També és una responsabilitat, perquè tinc dos precedents que han deixat el llistó molt alt.” Es refereix al seu pare, Francesc Parellada, i el seu germà, Ramon Parellada, que van fer els pregons de l’Ascensió. El primer, el 1983, i el segon, el 1996. “No aspiro a igualar-los”, explica amb modèstia. Parellada no amaga que li “neguiteja” el pregó però creu que “és bonic” que li hagi passat, perquè li demostra que té “veneració” pel lloc d’on ve. “És una certa pressió fer el pregó envoltada de vells amics i familiars”.
El seu pare i el seu germà, predecessors com a pregoners, han estat al capdavant de la Fonda Europa, i Ada Parellada no s’estarà de recordar el vincle històric de l’establiment i la ciutat. Aprofitarà el context per reivindicar, també, les figures femenines que han tingut un paper rellevant en l’establiment. “Tradicionalment, la Fonda ha passat als hereus, però al llarg de la història, les dones han estat un puntal per a la Fonda.”
Parellada es val de la voluntat que ha expressat l’Ajuntament en els últims anys d’equilibrar el nombre de pregoneres dones amb el dels homes, que històricament havien estat els encarregats del pregó, per reivindicar el paper femení també en la Fonda Europa. “Sortiran molts noms d’àvies”, explica.
Com és tradició, la pregonera serà rebuda a l’ajuntament i seguidament farà el recorregut fins a la sala Tarafa, acompanyada pels gegants de la ciutat.
Un tast de productes vallesans
A més d’assumir el paper de pregonera de les Fires i Festes de l’Ascensió, Ada Parellada també participarà en una altra activitat programada en l’Espai Fòrum situat al Parc Firal. Dissabte a la tarda (de 2/4 de 6 a 2/4 de 7) realitzarà una demostració de cuina i tast amb productes del Vallès Oriental. Col·laborarà així amb la Xarxa de Productes de la Terra, que té un paper actiu en els espais alimentaris del pavelló Menjar Bé de la Fira EVC.
“Parlarem de proximitat en un context lúdic i firal, però i farem que llueixin els productes. L’èxit està assegurat”, avança Ada Parellada sobre l’activitat. La cuinera és una gran defensora dels productes del Vallès. En la demostració hi haurà, naturalment, mongetes del ganxet. També tomàquets de Santa Eulàlia, oli de vera i embotits del Montseny. “Tenim un producte extraordinari, i l’hem de descobrir”, reivindica Parellada.
Difusora dels productes de proximitat
Filla de la Fonda Europa de Granollers, Ada Parellada té una aventura culinària pròpia amb un restaurant amb nom d’arrels vallesanes com Semproniana a l’Eixample de Barcelona. Al seu restaurant, destaca pel compromís amb la cuina amb productes de proximitat, de la qual també és divulgadora.
Ada Parellada va rebre la Creu de Sant Jordi l’any 2016, en un reconeixement per la seva tasca als fogons i la implicació en múltiples causes. És autora d’una vintena de llibres de receptes, i també de la novel·la Sal de vainilla (2012). La seva última publicació és de 2022, amb Sopes. Brous, escudelles i sopes fredes.
És col·laboradora en diversos mitjans de comunicació, en els quals reivindica la necessitat de recuperar els hàbits culinaris a les llars. També ha fet nombroses xerrades i tallers de cuina per educar en alimentació i és activista en la lluita contra el malbaratament alimentari. És patrona de la fundació Espigoladors i ha participat en accions per promoure l’aprofitament alimentari. També participa en accions solidàries.
{{ comment.text }}