QUIOSC DIGITAL BUTLLETINS

El 2024 acaba amb xifres rècord de collita per produir oli

El Mas Nualart de la Garriga ha collit 80.000 quilos d’olives, 75.000 més que l’any passat

El 2024 ha estat un any de rècord pel que fa a la producció d’oli d’oliva al Vallès Oriental. Després de dos anys dolents per culpa de les condicions climàtiques amb sequeres i onades de calor, el retorn de les pluges de primavera i unes temperatures més “normals” al llarg de l’any han afavorit unes xifres de collita rècord en alguns dels principals productors de la comarca, informa Guillem Moya.

Aquest és el cas de Mas Nualart, una finca situada a la Garriga que es dedica al conreu d’olivars per produir oli d’oliva. Jaume Nualart, un dels fills del propietari del negoci, Carles Nualart, explica amb satisfacció l’èxit de la collita d’enguany. “L’any passat vam collir uns 5.000 quilos d’olives. Aquest any hem arribat a 80.000.” Nualart assegura: “És el millor registre que tenim a la nostra història, amb molta diferencia. Gairebé dupliquem el segon millor registre, que era de 50.000 quilos. Sabíem que seria una bona campanya perquè els camps feien goig, però no ens imaginàvem arribar fins aquí”, afirma.

Però a que es deu aquesta enorme productivitat? Així ho explica Nualart: “Els olivars feia dos anys que no treballaven, i això ha provocat que aquest any hagin donat molt fruit. L’any passat i l’anterior van ser molt dolents. Tant el temps com la pluja han afavorit una bona floració i un bon quallat. Hi ha hagut menys onades de calor que els anteriors anys i els olivars han pogut resistir millor els mesos càlids.”

El president de l’Associació de Productors d’Oli del Vallès, Arnau Velasco, afegia que “ha plogut quan havia de ploure. Les pluges a la primavera han estat molt importants. Altres anys han hagut sequeres. Aquest any la floració ha estat bona. I a més flors mes quilos d’olives”. Així i tot, Velasco afirma que, en termes generals, aquest any no ha estat exageradament bo pel que fa al rendiment. “Les pluges abundants d’octubre i novembre no ens van afavorir, perquè van fer disminuir el rendiment d’oli. Les olives es van omplir d’aigua. Per tant, s’han collit molts quilos d’oliva, però també molts quilos d’aigua. En percentatge, la rendibilitat d’oli ha rondat entre el 10% i el 14%. Tot i això, ha estat un bon any.”

Aquestes pluges d’octubre i novembre han estat especialment perjudicials per a alguns productors. Aquest és el cas de Mas Curró, situat a Bigues i Riells. Juan Manuel Romero, tècnic de la finca, ho explica així: “Les pluges a partir d’octubre són dolentes perquè l’oliva s’omple d’aigua, pesa més i cau. Tenim una finca relativament gran i no tenim recursos per collir totes les olives els dies de pluja abans que caiguin, de manera que moltes van caure a terra i, les que cauen, nosaltres les donem per perdudes.” Al Mas Curró, expliquen: “Aquest any ha estat un punt d’inflexió respecte als tres anteriors, perquè la collita ha estat millor. Ara bé, continuem estant lluny del que voldríem. Hem fet una producció del 50% del que tocaria. El clima ha estat un motiu, però no l’únic. Estem estudiant altres possibles causes.”

Mas Curró ha rebut importants reconeixements recentment, com el de tercer millor oli de Catalunya de 2024, i Romero incidia que “tot i que en termes de producció ha estat un any regular, pel que fa a qualitat ha estat excel·lent”.

A nivell general de la comarca, es pot considerar que l’any ha estat altament productiu pel que fa a l’oli. Això es veu reflectit en el Trull de Mas Sapena, situat a Santa Eulàlia de Ronçana, que actualment és l’únic molí d’oli actiu al Vallès Oriental. Ja és habitual que els productors de la zona vagin a fer l’oli a Mas Sapena, però la gran collita d’enguany ha provocat la saturació del molí. A més, no només la utilitzen petits i mitjans productors de la zona, sinó també particulars que porten al molí la seva petita collita per fer oli.

Així explica el propietari del molí Eugeni Argemí l’enorme demanda d’aquest any: “Hem fet 500.000 quilos. Hi ha hagut molta llista d’espera. Si fallava algú, s’omplia el forat al cap de cinc minuts. Hem hagut d’enviar clients a altres molins. Al principi, acceptàvem petits conreus, però quan vam veure que se’ns acumulava la clientela, vam decidir acceptar únicament collites d’un mínim de 400 quilos”.
Argemí coincideix amb la resta de productors sobre el baix rendiment de la collita: “Altres anys hem fet el mateix oli amb la meitat de quilos.” A més, va confirmar que “aquest ha estat el darrer any del trull”.

LA PREGUNTA

Considera que PSOE i Junts recomposaran la relació per restituir la majoria de la investidura?

En aquesta enquesta han votat 237 persones.