El nou pla general de Montseny duplica la superfície urbanitzable

L’Ajuntament de Montseny preveu duplicar sòl urbà de les 3,5 hectàrees actuals a les 11,6; i també el sol urbanitzable, de 2 a 4 hectàrees.

El 9 Nou
30/01/2015

És un dels punts inclosos en el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal que ha aprovat l’Ajuntament i que actualment està pendent d’aprovació per part de la Generalitat. El pla també preveu un increment de 50 a 75 habitatges en sòl urbà. Com que el nucli urbà està inclòs dins dels límits del Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN) del Montseny, l’Ajuntament també ha tramitat una modificació dels límits del PEIN.

L’alcalde, Alfons Planas, explica que el planejament s’està tramitant des de fa 10 anys i que l’ampliació del sòl urbà es fa necessari perquè el poble no pot créixer amb la planificació actual. “Estem col·lapsats i hem fet una planificació per als propers vint o vint-i-cinc anys que preveu, de fet, un creixement menor del que hi ha hagut en els darrers vint anys”. L’alcalde diu que el POUM també preveu una millora dels camins.

La Coordinadora per la Salvaguarda del Montseny, però, es mostra crítica amb les previsions de creixement que fa el POUM. Diu que entre els anys 1985 i 2011 Montseny ha tingut una taxa de creixement de només un 0,56%, fins als 314 habitants i no troba justificat que el POUM faci una previsió de creixement del 0,93% en el supòsit més baix, i arriba a la conclusió que l’any 2035 la població se situaria entre els 416 i els 538 habitants.

La proposta de modificació del PEIN també inclou canvis en el Catàleg de Masies del poble, que recull modificacions en els usos per tal de permetre l’obertura d’activitats hoteleres, de restauració o de turisme rural a més de les agrícoles permeses fins ara. Alfons Plans diu que el canvi respon a les peticions fetes pels mateixos propietaris. “Hem rebut diverses demandes i la llei diu que per poder desenvolupar activitats, han d’estar catalogades”. L’alcalde considera que les activitats de turisme són una bona oportunitat per evitar el despoblament. “La gent ha de poder sobreviure al territori i per això cal que pugui treballar i guanyar-se la vida”. També remarca la necessitat de dotar de serveis a les masies aïllades i defensa la gestió feta per l’Ajuntament en les darreres dècades. “La gent ha de tenir serveis, aigua, llum, el camí arreglat… Ens n’hem cuidat des de fa trenta anys i no hi ha ni una sola masia sense corrent elèctric”. Sobre els canvis d’usos permesos en les masies, Planas diu que l’Ajuntament els accepta. “És important que la gent tingui una porta oberta si el dia de demà vol canviar l’activitat”.
Des de la Coordinadora per la Salvaguarda del Montseny s’ha apuntat el canvi de qualificació d’us de la masia d’El Tarrés, que en la proposta de nou catàleg apareix amb un ús hoteler quan en l’anterior apareixia com a no classificable. El grup ecologista considera significatiu el fet que la masia està molt a prop del camí entre les Illes i Sant Marçal que ara es pretén asfaltar i que travessa una de les àrees més protegides del parc del Montseny.

L’alcalde Planas, però desvincula un fet de l’altre i es declara totalment favorable que hi torni a viure gent a El Tarrés. “Per a nosaltres és important que a El Tarrés hi torni a viure gent”. De fet, els propietaris ja han manifestat la voluntat que a la casa hi pugui viure un masover. El Tarrés es troba actualment en un estat deficient de conservació i caldria fer-hi reformes per fer-la habitable, tot i que té corrent elèctric.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 475 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't