Els ajuntaments fan el primer pas per fer una consulta sobre la creació de la comarca del Baix Montseny

Cinc ajuntaments vallesans ja han aprovat mocions per demanar que s’iniciïn els tràmits per fer una consulta sobre la possible creació de la comarca. Els altres ho discutiran al setembre

Els plens de cinc ajuntaments vallesans ja han demanat iniciar els tràmits per fer una consulta al voltant de la creació de la comarca del Baix Montseny. Sant Antoni de Vilamajor i Sant Celoni van ser els últims a unir-s’hi, després de l’aval dels plens de Montseny, Llinars i Fogars de Montclús a la moció promoguda pel grup de treball sorgit del Manifest Baix Montseny.

“És molt important que s’estigui aprovant aquesta moció, perquè és el pas previ per engegar el procés per fer la consulta”, explica el traductor i poeta Pau Gener, que és un dels impulsors del Manifest. De fet, la moció demana als ajuntaments instar el Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública a engegar-ne els preparatius, tal com ja es va fer en els casos del Moianès i el Lluçanès.

Dels cinc plens en què es va portar –a més de l’aval de Breda, a la Selva–, la moció va arrencar tres unanimitats: una a Sant Celoni, l’altra a Sant Antoni de Vilamajor i a Fogars de Montclús. “A Sant Celoni va ser tota una sorpresa. Pensàvem que el PSC no hi votaria a favor, perquè a Llinars hi van votar en contra”, explica Pau Gener. Tot i això, a Sant Celoni els grups que van portar la moció al ple van ser Junts, ERC i la CUP de manera conjunta. “L’objectiu és que els partits se la puguin fer seva”, diu Gener.

A Llinars, el ple va provar la moció amb els vots d’ERC, MALL i Junts. El PSC hi va votar en contra. L’alcalde, Martí Pujol (ERC), va dir que “hi ha circumstàncies econòmiques i humanes” per crear la comarca del Baix Montseny. “No és crear una altra administració, és apropar l’administració.” “El Baix Montseny no té res a veure amb el Baix Mogent. Tenim el dret de reivindicar que som Baix Montseny.” Fidela Frutos (MALL) va dir que “podria ser una oportunitat per entendre el valor ambiental”: “Es veu millor des del territori que no pas des d’una cadira més lluny.” En canvi, Joan Ramon (PSC) va dir que “és crear una administració més i més despesa pública”: “La proposta ha de venir amb un debat previ i serè, per veure quins avantatges té, què és el que no fan bé els consells comarcals de la Selva i Vallès Oriental. Si no, sembla una qüestió identitària.” Una afirmació que Frutos va negar.

La moció preveu que cada municipi col·loqui a l’entrada un cartell amb el lema “Municipi del Baix Montseny”. El cartell ja fa temps que penja a l’entrada de Sant Antoni de Vilamajor. Al ple, l’alcalde Raül Valentín (CanVi) va explicar que proposaran fer un disseny comú per a “tots els municipis de la mancomunitat”. Per la seva banda, Enric Vinaixa (ERC) va dir que es podria aprofitar ara “per demanar que Sant Antoni de Vilamajor sigui la capital” del Baix Montseny.

Plens pendents per al setembre

De moment, només cinc municipis del Baix Montseny vallesà han aprovat la moció. El text ha estat validat per majoria a tots els municipis on ha estat presentada, però encara queda el gruix de plens. “La segona tongada per aprovar el text començarà al setembre”, explica Pau Gener.

Serà llavors quan el la moció passarà per plens com el de Santa Maria de Palautordera o Sant Pere de Vilamajor. En general, el grup de treball preveu que la moció s’aprovi. “Tenim la garantia que la majoria de plens ho faran. Això serà una cursa de fons”, culmina Pau Gener.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 446 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't