QUIOSC DIGITAL BUTLLETINS

Els amos del trull de Santa Eulàlia negocien la venda del molí per seguir-hi fent oli

L’administrador, que es jubila, l’està deixant llest perquè al setembre s’hi pugui incorporar algú altre

Els propietaris del trull de Can Sapera, a Santa Eulàlia, estan negociant amb nous compradors per tal que el molí d’oli segueixi la producció a partir de la pròxima collita, després de la jubilació de l’actual administrador.

La supervivència del trull és de vital importància per als productors d’oli del Vallès Oriental, però també d’altres comarques limítrofes, que hi van a portar la collita de les seves oliveres. Can Sapera és l’únic molí d’oli en actiu al Vallès Oriental i dona servei a la majoria de productors de la comarca.

L’administrador del molí, Eugeni Argemí, admet converses per la compra de les instal·lacions, però encara no ha volgut dir noms. Després de la collita d’aquesta temporada –bona, segons els productors–, Argemí ja va començar a preparar la jubilació. “Estic fent revisió de maquinàries, protocols… És tot el procés que faria qualsevol altre any, després de la collita, per poder tornar-la a fer al següent. Fins al març tinc feina i llavors em jubilaré. La idea és que el molí estigui preparat perquè al setembre hi pugui tornar a treballar algú altre”, explica l’administrador de Can Sapera.

La propietat del trull pertany als hereus de Francisco Javier Argemí, el tiet d’Eugeni Argemí, que fa anys va morir sense descendència. Ell en va agafar l’administració, fins ara que es jubila, i no ha trobat continuïtat familiar. “És un sector molt difícil. Fins i tot quan he buscat personal perquè em vingui a ajudar, m’ha costat trobar-ne. No hi ha gaire gent amb experiència i la feina que hi ha és temporal, coincidint amb la collita”, admet Argemí.

Ara la idea de la propietat és tancar una venda, perquè algú altre ja se’n pugui encarregar completament. El relleu al molí hauria de ser un descans per als productors d’oli al Vallès Oriental, que veuen com podria perillar la producció sense un molí.

El president de l’associació que els representa, Arnau Velasco, afegeix que ells mateixos també estan fent d’interlocutors amb particulars i cooperatives agràries que puguin estar interessats amb el relleu del trull. “Ens podríem plantejar que cadascú pugui tenir el seu molí o, fins i tot, que se’n pugui fer un de nou com Can Sapera. No és descartable, però la prioritat és poder donar continuïtat al trull que ja hi ha actualment”, diu Velasco.

Del manteniment del molí, en depèn la producció d’oli. “És un cop dur que tanqui. Hi ha moltes famílies que tenen oliveres a casa i que fan producció, però no s’hi guanyen la vida. Si hem d’anar a fer l’oli fora, implica més costos de transport, i correm el risc que no ens surti a compte”, diu Velasco.

Un dels altres danys colaterals de la fi de Can Sapera és l’aturada del projecte de la denominació d’origen protegida (DOP) de l’oli de vera, autòcton del Vallès. Una de les condicions per poder aconseguir la certificació, justament, és tenir un trull propi.

LA PREGUNTA

Considera que PSOE i Junts recomposaran la relació per restituir la majoria de la investidura?

En aquesta enquesta han votat 190 persones.