Els experts critiquen des de Sant Celoni la manca de gestió dels boscos catalans

La gestió dels boscos –o la manca de gestió– del Vallès Oriental i del conjunt de Catalunya ha estat un dels eixos de debat de la primera Setmana Bosc i Societat que s’ha organitzat aquests dies a Sant Celoni.

El 9 Nou
11/10/2015

Aquest tema va ser recurrent, sobretot a la jornada tècnica d’aquest dijous, anomenada Els boscos. On som i cap on anem. Diversos ponents van posar de manifest que ara no se’n fa una cura adequada i van alertar que això és perjudicial des d’un punt de vista econòmic i també pot ser la causa de possibles incendis forestals, entre altres problemes.

En la seva intervenció, el secretari general del Consorci Forestal de Catalunya, Joan Rovira, va explicar que els propietaris forestals “no tenen cap al·licient” per explotar els seus boscos a causa de l’escassa viabilitat econòmica. També va afegir que “per afavorir la sostenibilitat cal apostar per la indústria forestal i donar més suport a les agrupacions”. Tot plegat, tenint en compte que el 77% dels boscos de Catalunya són de propietat privada. Per la seva banda, Marc Castellnou, cap del Grup d’Actuacions Forestals (GRAF) dels Bombers de la Generalitat, va manifestar que cal “incorporar la gestió forestal com a part de la prevenció d’incendis”. En aquest sentit, criticava els 1.800 milions d’euros que les institucions es gasten cada estiu en seguretat per apagar els focs, en comptes d’invertir durant l’hivern en la gestió del territori per evitar-los.

En aquest sentit, Joaquim Deulofeu, president del Cercle Econòmic i Social Baix Montseny, considera que la Setmana Bosc i Societat pot ser un impuls per “canviar polítiques forestals”. “Hem d’aportar la nostra opinió cap al món polític i als poders de decisió per tal que aspectes com aquest es duguin a terme amb objectivitat”, deia.
La primera edició de la Setmana del Bosc ha permès mostrar el món forestal en tots els seus aspectes i des de punts de vista diversos: concerts, xerrades o passejades. Ara, els organitzadors ja pensen en una segona edició. “L’objectiu d’apropar el bosc a la societat l’hem aconseguit i per això pensem en una segona Setmana l’any vinent i fer més coses pel camí”, diu Deulofeu. En aquest sentit, el naturalista Martí Boada, un dels impulsors i investigador de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la UAB, ressalta: “No només hem apropat el bosc d’una sola manera, ho hem fet en diverses vies, des de la ciència, la música o la gestió i ara cal veure en què millorar de cara a la segona edició”.

La Setmana del Bosc ha tingut de teló de fons el projecte del Museu Europeu del Bosc al municipi. Per Boada, fer aquestes activitats són del tot rellevants per al projecte per sensibilitzar l’entorn. “Per obtenir recursos ens hem de moure per Europa, no volem fer un museu amb quatre eines, volem que sigui tot un referent al continent, un centre de cultura, de recerca i de dinamització”.

LA PREGUNTA

Creu que seran positius els aranzels anunciats per Donald Trump?

En aquesta enquesta han votat 71 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't