QUIOSC DIGITAL BUTLLETINS

Els productors d’oli del Vallès Oriental es queden sense el trull de Santa Eulàlia

La imminent jubilació del propietari de Cab Sapera obre un panorama precoupant al sector de l’oli vallesà

El tancament del Trull Can Sapera, l’únic molí d’oli actiu al Vallès Oriental, preocupa productors i administracions locals. Eugeni Argemí, propietari del molí, ha confirmat que es jubila i que no hi ha relleu per continuar l’activitat. Això podria deixar la comarca sense un molí, fet que genera incertesa entre els productors i clients que depenien d’aquest servei, informa Guillem Moya.

Arnau Velasco, president de l’Associació de Productors d’Oli del Vallès, explica: “No hi ha continuïtat familiar ni comprador, i ens preocupa. És l’únic molí de la zona i fa un oli excel·lent. Som tots petits i mitjans productors, i hi ha una clientela molt elevada, també de particulars que porten les olives de casa seva. Molts ja porten les collites a l’Anoia per la saturació del molí, però necessitem un molí aquí. No podem fer viatges tan llargs cada dia. Estem en contacte amb diverses entitats i administracions per trobar un relleu al molí o ajudar a qui vulgui crear-ne un de nou.”

Per a Jaume Nualart, productor d’oli, el tancament representa un problema logístic i econòmic: “Hem anat durant tota la campanya a Can Sapera, un lloc ideal per a la comarca, perquè és prop de la majoria de municipis. No absorbia el 100% de la producció, però sí una gran part. Ara serà més complicat anar cada dia al molí i els costos de producció augmentaran. Haurem de llogar camions, i es perden hores. No és el mateix tenir-lo a 15 minuts que haver d’anar a Piera o Olesa de Montserrat.”

Juan Manuel Romero, tècnic del Mas Curró, afegeix: “Ho vivim amb molta preocupació. Tot i diversificar la collita a diferents molins, en portàvem una part a Can Sapera. És un desastre, perquè feien oli de molta qualitat i a prop de casa.”

Ignasi Martínez, del Consell Comarcal, confirma que estan analitzant opcions: “El tancament del molí és un gran problema. Estem buscant solucions, com el traspàs, la creació d’un nou molí per part d’un productor o un projecte compartit. Com a comarca, és important tenir un molí. La preocupació més urgent és saber què faran els productors l’any vinent.”

Mentrestant, molins com el de Josep Lluch de Font-rubí, a l’Anoia, comencen a rebre més clients del Vallès. “Tenim clients consolidats del Vallès des de fa anys, però últimament n’han vingut més. Contents que vinguin, però evidentment el molí no es mourà de lloc”, diu el propietari, Pere Lluch.
El futur del sector oleícola al Vallès Oriental penja d’un fil. Sense un molí proper, els costos i la logística dificultaran la producció local, fet que posa en risc la viabilitat d’un producte de proximitat i qualitat reconeguda.

LA PREGUNTA

Considera que PSOE i Junts recomposaran la relació per restituir la majoria de la investidura?

En aquesta enquesta han votat 201 persones.