Els senglars al Montseny creixen per quart any consecutiu i arriba a 12 porcs per cada 100 hectàrees

Nou augment de la població de senglar als dos principals espais naturals de la comarca: el parc natural del Montseny i el parc natural del Montnegre i el Corredor.

El 9 Nou
27/09/2015

Al Montseny, la població de porcs salvatges creix per quart any consecutiu i assoleix un rècord històric des que hi ha dades: 12 animals per cada 100 hectàrees. Al Montnegre i al Corredor, la mitjana de senglars se situa en 10 per cada 100 hectàrees. És una xifra superior a la de la temporada anterior però queda per sota dels registres de la temporada 2012/2013 (10,5 senglars per cada 100 hectàrees) i de la 2009/2010 (11). Aquestes són dades del Programa de seguiment del senglar a Catalunya que promou l’Àrea d’Espais Naturals de la Diputació de Barcelona amb el suport del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat. El treball, que coordina Minuàrtia, fa observacions en una vintena de zones de tot Catalunya. El càlcul de la població es fa a partir de les dades aportades per les colles de caçadors que col·laboren en el programa, 18 al Montseny i 14 al Montnegre i el Corredor.

Amb aquest augment de població, s’estima que al Montseny hi ha actualment més de 5.700 senglars repartits entre 48.000 hectàrees. Aquest augment de població es dóna tot i que les 18 colles que cacen al massís van abatre 2.233 senglars durant la temporada passada. Aquest xifra –equival a la meitat de senglars que hi ha al parc natural– representa un nou rècord de captures des que es tenen dades: supera els 2.172 senglars caçats en la temporada 2013/2014. La mitjana se situa en 4,65 animals per cada 100 hectàrees. “Si estiguéssim un any sense caçar seria una catàstrofe”, assegura Carles Fitó, vicepresident de la societat de caçadors de Sant Celoni. L’escorxador de caça de Montseny rep cada setmana uns 120 porcs, el límit de la seva capacitat.

Al Montnegre i el Corredor, la població, en xifres absolutes, va créixer fins als 3.300 porcs repartits en 33.000 hectàrees. El nombre de senglars caçats també va ser lleugerament més alt: 947, 20 més que l’any anterior. Aquí l’índex de captures és inferior: 2,86 porcs per cada 100 hectàrees.

Aquest augment del nombre de senglars capturats es dóna, tot i que, en general, a Catalunya hi ha un descens del nombre de llicències de caçadors. “Els caçadors som un dels personatges més mal vistos de la muntanya”, lamenta Fitó, que reivindica la tasca que fan. També ho fa l’alcalde de Montseny, Alfons Planas. “Els caçadors són mal vistos però són els qui regulen la població”. Planas reclama que l’administració s’impliqui ja per resoldre un problema que, creu, anirà a més. “Necessitem que hi posin la vista”, assegura.

EXPANSIÓ TERRITORIAL

L’augment de la població de senglar no és exclusiu del Vallès Oriental. S’està donant a tot Catalunya i, en general, també a tot Europa on aquests animals tornen a colonitzar territoris del nord del continent on feia anys que no se’ls veia. Hi ha diversos factors que l’expliquen. D’una banda, la capacitat dels porcs salvatges per adaptar-se a zones periurbanes o urbanes. Aquí, a més, acaben tenint més facilitats d’accés a menjar. Per exemple, de camps de conreu com els de blat de moro o vinyes. Però també d’aliments dipositats en contenidors de brossa –són capaços de tombar-los per accedir-hi– o d’aquells que obtenen directament perquè hi ha persones que els en donen. S’ha estudiat que una major alimentació reverteix en un augment de la taxa de natalitat perquè les truges poden arribar a parir de sis a vuit porcells cada any, tot i que la mitjana està en quatre.

A més, les femelles ja són fèrtils amb només sis mesos de vida. A banda, la hibridació amb porcs de granja i, més recentment, amb porcs vietnamites alliberats per persones que se’n cansen de tenir-los com a mascotes també contribueix a augmentar la productivitat de les truges.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 103 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't