Els serveis socials atenen 490 dones per situacions de violència de gènere

Els Serveis d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) dels ajuntaments de Granollers i Mollet i del Consell Comarcal –coordina els serveis de la resta de municipis del Vallès Oriental– va atendre durant l’any 2014 490 dones per situacions relacionades amb la violència de gènere.

El 9 Nou
30/11/2015

El nombre de dones ateses és superior i va fregar les 2.100 dones durant l’any passat perquè aquest servei ofereix altres assessoraments més enllà dels vinculats a situacions de violència en l’àmbit de la llar. Just aquest dimecres, 25 de novembre, s’ha commemorat el Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència contra les Dones. Molts ajuntaments del Vallès Oriental han secundat el manifest i han fet actes per donar-lo a conèixer. També ho han fet altres institucions o organisme d’arreu de la comarca.

A banda dels posicionaments d’aquests dies, les administracions ofereixen suport a les dones a través del SIAD, que dóna atenció psicològica i jurídica en tots els aspectes relacionats amb la seva vida, han explicat a EL 9 NOU fonts del Consell Comarcal. Les usuàries hi arriben derivades a través dels serveis socials o altres professionals. En el cas que tinguin fills, des del SIAD també es fa especial atenció als infants. Hi ha alguns municipis que tenen un SIAD propi (Canovelles, Cardedeu, les Franqueses, la Garriga, Lliçà d’Amunt, Montmeló, Montornès, Parets o Sant Fost). D’altres, generalment els més petits, fan servir el recurs comarcal, amb seu a Granollers. Passa amb l’Ametlla, Caldes, Bigues i Riells, Fogars, Gualba, Lliçà de Vall, Martorelles, Montseny o Sant Esteve de Palautordera, entre d’altres. Alguns municipis fan servir els SIAD de pobles veïns (Vilalba amb el de Llinars, per exemple) o disposen del propi o del comarcal, en funció del tema. Passa a la Garriga, Figaró, la Roca, Sant Celoni o Santa Eulàlia.

Des del Consell Comarcal, es coordinen dos grups de treball. Un és per a actuacions en casos de violència masclista, on es treballen recursos per combatre la violència i es parla i es comparteixen les problemàtiques que es produeixen en els diferents municipis. També hi ha el grup de prevenció de la població jove. Aquest treballa en la prevenció i detecció de la violència masclista entre les dones joves. A més, es fa incidència en el treball amb els infants que han viscut situacions de violència entre els seus pares a casa.

Per als casos més greus, el Consell Comarcal disposa d’una casa d’acolliment. Els municipis hi poden derivar els casos que requereixin aquest suport i s’assumeixen les primeres 14 nits. A banda, hi ha un servei de teleassistència per a les dones que ho necessiten i de les quals es fa un seguiment puntual.

126 DENÚNCIES A GRANOLLERS

A Granollers, la memòria de la Policia Local, recull que l’any passat hi va haver 126 denúncies comptant les que van arribar a Mossos i Policia Local. És una xifra inferior a la de l’any 2013 (148). En total, el 2014 es van fer 67 detencions per qüestions relacionades amb la violència de gènere. Tot i reduir-se les denúncies, hi va haver més detencions que el 2013 (56). Dels casos arribats a Mossos i Policia Local, 56 es van derivar al SIAV, que a Granollers es diu Centre d’Informació i Recursos per a Dones (CIRD). Els Mossos no han donat dades del conjunt comarcal relacionades amb casos de violència masclista.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't