QUIOSC DIGITAL BUTLLETINS
L'expert respon
Empreses
Laboral
Economia Verda
Pagesia
Economia domèstica
Empreses amb futur

Els viticultors comencen la verema de la “recuperació” després d’anys difícils

A Can Roda, a Santa Maria de Martorelles, preveuen fins i tot duplicar la del 2024

Quan no era la sequera, era perquè havia caigut massa pluja; si no era pel clima, era pels fongs. I encara n’hi ha algun que creua els dits perquè els senglars no malmetin el gra que queda per recollir. Els productors de vallesans de la Denominació d’Origen (DO) Alella feia anys que no preveien una verema tan bona.

L’enòleg i director tècnic del celler de Can Roda, de Santa Maria de Martorelles, Enric Gil, s’atreveix a dir que serà la millor des del 2019. El llistó no estava gaire alt. “L’any passat només ens vam poder quedar amb un 25% de tota la producció”, exposa Gil sobre els efectes de la sequera.

Les prediccions de la DO Catalunya, que agrupa les 12 DO del país, apunten a un augment d’entre el 25% i el 30% respecte a la collita del 2024. Les pluges de la tardor, la primavera i, fins i tot, les de l’inici d’aquest estiu, han afavorit un bon desenvolupament de les vinyes, que haurien propiciat l’aparició de més grans de raïm respecte a la verema passada i també un bon creixement del mateix fruit gràcies a les reserves d’aigua que ha pogut mantenir la planta.

Ara caldrà veure fins a quin punt aquestes bones perspectives es transformen en més quilos de raïm i, més tard, en ampolles de vi.

L’enòleg del Celler de Can Roda sosté que aquest any encara podrien multiplicar per dos i per tres el volum de raïm que van tenir l’any passat a les 25 hectàrees de parcel·les que tenen entre Martorelles, Sant Fost i Montornès.

Dilluns van començar a recollir el raïm més primerenc: el moscatell, el chardonnay i el macabeu. Dimarts van començar a premsar-lo. I aquest dijous, a l’hora de tancar aquesta edició d’EL 9 NOU, havien de donar el tret de sortida a la verema de la pansa blanca, que és la varietat autòctona de la zona i que representa la major part del raïm que fan.

Al carrer del Can Roda van començar a premsar el raïm dimarts / Toni Torrillas

Gil parla d’una “recuperació” de la collita després d’anys de problemes per sequera, pluges, pedregades i malalties provocades pels fongs. “Aquest any hi ha hagut una bona combinació entre les pluges i la calor”, explica.

De fet, les onades de calor de les darreres setmanes encara han fet avançar la verema una mica abans del previst per evitar que el fruit s’assequés massa. “La planta ha aguantat bé els cops de calor perquè anava plena d’aigua, però la temperatura d’aquests últims dies també ha fet que s’hagi assecat més ràpid del normal.”

Al celler de Can Matons, a Santa Maria de Martorelles, també han començat a veremar. La seva enòloga, Marta Bericat, admet que la collita “pinta molt bé” si es compara la producció prevista amb la dels anys de sequera. Això sí, és d’aquelles que prefereix no dir blat fins que no sigui al sac i ben lligat.
Van començar a collir les primeres panses de chardonnay i pinot entre dimecres i dijous de la setmana passada. “Hem collit un 50% més de chardonnay que l’any passat i un 20% més de pinot”, diu Bericat.

L’enòloga del celler de Can Matons és Marta Bericat / Toni Torrillas

Tot i així, aquestes varietats només els representen una molt petita part de la producció de les 40 hectàrees de vinyes que tenen al Vallès Oriental. La resta, de pansa blanca, que serveix per fer vi blanc, la previsió és que puguin veremar de sud a nord –de Santa Maria de Martorelles, passant per Montornès i fins a Valldoriolf, entre Vilanova i la Roca– a partir de la setmana que ve.

“Si tot segueix igual que ara, amb temperatures moderades i sense que caigui pedra, tindrem un any de molt bones panses”, diu Bericat. L’enòloga preveu una verema “equilibrada” per les pluges de la tardor passada i les que hi va haver abans que la planta florís a la primavera. “Si l’any és molt sec, no li va bé a la pansa. Si hi ha molta pluja, tampoc li va bé perquè s’aigualeix.”

La particularitat d’una vinya d’alçada

La història de la verema és prou diferent al Montseny, en comparació als vins de la DO Alella. Els responsables del celler Baluard, que té tres hectàrees de vinyes repartides pel massís (entre Can Rovira i Rocanegra), començaran a veremar la setmana que ve o la següent, una vegada la vinya es recuperi de les pluges d’aquesta setmana i recuperi el grau que interessa als productors. “Anirem decidint segons ens diguin les analítiques que fem”, explica Marc Dominici, del celler.

La collita d’aquest any ja els ve molt condicionada per una pedregada que van tenir el 3 de juliol a les vinyes, que es troben entre 750 i 800 metres d’alçada. “Calculem que ens ha fet perdre entre un 25% i un 30% del raïm. Paguem la diferència d’estar en alçada. Va ser una pedregada molt localitzada que no va afectar a les zones baixes on hi ha la resta de productors”, explica Marc Dominici. Aquest any també han hagut de fer tasques de prevenció per evitar els fongs del mildiu i l’oïdi malmetessin la planta.

LA PREGUNTA

Veu bé que el president dels bisbes espanyols opini sobre política?

En aquesta enquesta han votat 291 persones.