Empreses
Laboral
Economia Verda
Pagesia
Economia domèstica
Empreses amb futur

FEM Vallès es converteix en associació per propiciar els canvis que necessita l’entorn vallesà

La millora de les infraestructures i el reconeixement com a centralitat seguirà sent un dels cavalls de batalla

FEM Vallès ha fet el pas aquest dijous per passar de ser una plataforma a ser una associació que engloba diversos actors del Vallès Occidental i de l’Oriental. L’objectiu és seguir fent força per propiciar els canvis que les dues comarques, amb 1.300.000 habitants, necessita per garantir l’èxit de les empreses i entitats que hi ha instal·lades, però també la qualitat de vida dels seus habitants i d’aquelles persones que s’hi desplacen per feina o estudis, entre d’altres.

L’associació ha escollit Granollers com a seu, des d’on seguiran reclamant millores en matèria d’infraestructures o insistint en la necessitat que el Vallès tingui una centralitat pròpia, independent de la metròpoli de Barcelona.

L’associació es planteja com a repte posar sobre la taula i seguir exercint pressió en els grans temes que afecten el Vallès: “Hem de tenir una interlocució amb les administracions, la Generalitat a traves del Govern i el Parlament, i també amb l’Estat, però sobretot hem de tenir proposta i discurs”, destaca l’urbanista Manel Larrosa, membre de la junta de FEM Vallès.

El discurs és la continuació de la feina feta en la darrera dècada de vida de FEM Vallès, abans com a plataforma, i que engloba entitats i institucions del territori com la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Transports Urbans de Sabadell (TUS), la patronal Cecot, la Cambra de Comerç i Indústria de Sabadell o el sindicat CCOO, entre d’altres. “Estem en un moment en què es vol caminar cap a una governança rigorosa, tenim un context que facilitarà posar els nostres plantejaments sobre la taula.

Així, la mobilitat és un dels elements que des de l’associació consideren vitals a l’hora de parlar de la millora de la situació actual al Vallès, donat que els desplaçaments entre municipis són molt freqüents, com també ho són amb la ciutat de Barcelona. En aquesta línia, l’entitat ja va presentar fa anys una proposta per crear nodes de connexió amb l’enllaç de línies de Rodalies i Ferrocarrils de la Generalitat (FGC).

Un exemple ho són les parades de Volpelleres i l’Hospital General de Catalunya, totes dues a Sant Cugat del Vallès i on conflueixen els dos serveis ferroviaris, això sí, sense compartir estació, o la proposta de gran node a l’alçada del centre comercial Baricentro, a Barberà del Vallès. “La que sí que s’ha materialitzat és l’estació de Santa Perpètua de Mogoda, però perquè hi ha hagut pressió municipal al darrera”, assenyala Larrosa.

El Vallès, una centralitat

La voluntat de l’associació és reclamar la centralitat que consideren que mereix el Vallès, no com a part de la gran metròpoli de Barcelona, i emulant els models que es duen a terme en altres grans ciutats del continent, com ara París o Amsterdam. “No som un polígon de perifèria”, adverteix Larrosa, que considera que el Vallès no pot estar inclòs de facto en la segona corona metropolitana de la capital: “Som centre a tots els efectes”.

D’aquesta manera, la conversió en associació dotarà el col·lectiu d’entitat jurídica a l’hora de poder interlocutor directament amb les administracions. “Estem celebrant els deu anys de vida amb un plus de força moral”, assenyala el president de FEM Vallès i també de la patronal Cecot, Antoni Abad, que considera que la covid ha fet estralls, però ha posat el món i el país en un punt en què es poden plantejar noves oportunitats per construir el futur de manera conjunta.

“No ens cansarem mai d’interlocutar”, diu, un diàleg necessari i que ha de ser transversal per copsar el màxim de punts en comú, sobretot vetllant per l’interès del territori. “Tenim força perquè som una xarxa d’entitats territorials que compartim inquietuds i visions, i sabem consensuar propostes i solucions”, afegeix Abad.

LA PREGUNTA

La cimera del clima que es fa a Bakú acabarà amb avanços per frenar el canvi climàtic?

En aquesta enquesta han votat 244 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't