Granollers concedeix les Medalles de la Ciutat a Montserrat Medalla, Vicenç Sáez de Tejada, Salvador Estany i la Fundació Hospital Asil

Els reconeixements es debatran en el proper ple municipal i les medallles es lluraran el 2 de març

La Junta de Portaveus de l’Ajuntament de Granollers ha acordat obrir el procediment per al lliurament de les Medalles de la Ciutat de 2022. Aquest acord preveu la concessió del guardó a Montserrat Medalla i Medalla i la Fundació Asil Hospital de Granollers. També s’ha acordat concedir la medalla a títol pòstum a Vicenç Sáez de Tejada Escandón i Salvador Estany Bassa.

La concessió de les medalles es portarà a aprovació en el ple municipal d’aquest mes de gener. L’acte de lliurament tindrà lloc el 2 de març vinent al Teatre Auditori.

Montserrat Medalla Medalla

Montserrat Medalla rebrà la distinció pel seu compromís amb lla llengua i la cultura catalana. El compromís s’ha manifestat des del vessant docent i també des de múltipels iniciatives per difondre-les en les quals ha participat. Mestra de català en divereses escoles i centres d’ensenyalment, va estudiar Filologia Catalana, Humanitats i Escriptura Creativa. Ha estat sempre activa en el món de la llengua i la literatura. En aquests àmbits, ha participat en certàmens literaris, amb alguns premis. També ha coordinat tertúlies literàries i ha fet conferències sobre literatura per a les Aules d’Extensió Universitària per a la Gent Gran.

Medalla ha col·laborat com a articulista en mitjans de comunicació i és autoria de llibres. El seu vessant compromès amb el món associatiu també es fa palès en el treball com a voluntària en entitats com Càritas o Amics de l’Àfrica.

Vicenç Sáez de Tejada

Vicenç Sáez de Tejada

L’activista social i cultural Vicenç Sáez de Tejada (1960-2022) rebrà la distinció a títol pòstum. Es destaca el compromís amb la vida cultural i associativa de Granollers. Va arribar a la ciutat el 1962 i, des de ben jove, es implicar en les lluites veïnals del barri Sant Miquel, des de l’associació de veïns de la qual formava part. Gairebé tota la vida professional, la va dedicar a l’àmbit cultural; des de l’Ajuntament, des del Teatre Auditori o bé des de Tríptic, l’empresa que va fundar el 1986.

Vicenç Sáez de Tejada va estar sempre implicat en la vida cultural de Granollers, amb participació en diverses entitats. També era impulsor d’iniciatives com al festa major de Blancs i Blaus o el Parc Infantil de Nadal. Finalment, era membre del col·lectiu EnRaonar i president de l’associació Granollers Pedala. Sáez de Tejada va morir sobtadament el mes de març de l’any passat.

Salvador Estany

Salvador Estany i Bassa

També a títol pòstum es distingirà Salvador Estany i Bassa (1942-2022). Se li concedeix la medalla com a fundador del moviment escolta a Granollers i pel seu compromís cífic i polític. Enginyer i doctor en Filosofia i Ciències de l’Educació, Estany va ser durant gairebé 50 anys professor a l’Escola Municipal del Treball.

Al llarg de la seva trajectòria, va mostrar el compromís amb l’educació, la cultura i el país, amb la participació en nombroses iniciatives cíviques, culturals i també polítiques. Juntament amb Joan Castellsaguer i Rafael Oller, va funcar el moviment escolta a Granollers. També va ser un dels impulsors de l’Assemblea de Catlunya i va ser un dels ponents del Congrés de Cultura Catalana que es va fer a Granollers el 1977. Estany va morir aquest mes de setembre.

Fundació Hospital Asil de Granollers

La distinció per a la Fundació Hospital Asil de Granollers es concedeix en commemoració del centenari de l’edifici històric (1923-2023). La construcció d’aquest edifici va ser una fita clau en la llarga trajectòria de la institució a Granollers i al Vallès Oriental, tant en atenció sanitària com en la sociosanitària i a la gent gran.

El nou hospital-asil, inagurat el juliol de 1923, va substituir les velles instal·lacions de l’hospital situat a l’antic convent dels Caputxins. Llavors era un hospital modern, a la mida d’una ciutat que creixia i que necessitava equipaments adequats per a la població. L’avui conegut com edifici històric va ser dissenyat per l’arquitecte Josep M. Miró i Gibernau, i constitueix l’únic conjunt modernista a la ciutat.

El projecte per al qual la fundació rebrà una de les medalles de la ciutat d’aquest any va ser possible per l’empenta de Francesc Ribas i els membres de la Junta de la Reforma. També per la col·laboració de persones i entitats de la ciutat, que van treballar per recollir fons per a les obres.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't