L’Ajuntament de Granollers constituirà una societat mercantil pública de capital 100% municipal per gestionar la venda d’energia elèctrica i tèrmica generada en els punts de recàrrega de cotxes elèctrics, les dues plantes de biomassa i la planta solar de Can Cabanyes, a tocar del Centre Comarcal de Tractament de Residus i la depuradora.
El ple de l’Ajuntament va aprovar, aquest dimarts, amb els vots de tots els grups, tret d’ERC, que es va abstenir, la memòria justificativa i la forma de gestió d’aquesta activitat econòmica.
La fórmula de gestió de l’activitat s’ha decidit en una comissió d’estudi en què van participar els grups municipals, tècnics i tres empreses consultores. “No és una competència pròpia de l’Ajuntament, però pot realitzar l’activitat econòmica sempre que es respecti el mercat de lliure competència”, va explicar el regidor de Medi Ambient i Obres i Projectes, Albert Camps.
El regidor va dir que la comissió d’estudi va analitzar fórmules jurídiques possibles com una entitat pública empresarial, una societat cooperativa o una societat mercantil de capital públic o mixt. “S’ha consensuat com a millor forma de gestió la de la societat anònima amb capital 100% municipal, que inicialment ha de ser d’un mínim de 60.000 euros”.
Segons Camps, el fet que se situï en l’àmbit de la lliure competència ha fet descartar l’aprofitament d’alguna de les societats municipals ja existents, com Granollers Promocions. El nom proposat per a la futura empresa és Granollers Energia, però tot just han començat els tràmits per fer el registre i, per això, se n’han proposat dos més d’alternatius.
El regidor Camps va afegir que el risc operacional fa que no s’opti per la transferència patrimonial dels béns amb què operarà l’empresa sinó per la fórmula del contracte de lloguer de les instal·lacions: la planta solar de Can Cabanyes, que es farà a l’antic abocador, i les dues de biomassa. S’han redactat els estatus bàsics que inclouen els òrgans de direcció i administració. Hi haurà la junta general, que serà el mateix ple de l’Ajuntament, un consell d’administració i una gerència.
Camps va destacar el fet que, per primer cop, “l’Ajuntament no és consumidor d’energia sinó que esdevé productor”. Va dir que serà l’Ajuntament sorgit de les eleccions municipals qui constitueixi la futura societat i va destacar la importància del consens.
“La transició energètica és un dels grans reptes per afrontar el canvi climàtic i cal saber trobar el màxim consens dels grups municipals perquè serà un senyal de confiança cap aquest canvi que també s’ha de fer en el món econòmic i el camp de l’habitatge”, va dir el regidor.
{{ comment.text }}