Granollers impulsa un pla per recuperar vernedes al riu Congost

Les actuacions formen part del projecte europeu Life Alnus on participa l’Ajuntament de Granollers


12/11/2018
Granollers

L’Ajuntament de Granollers ha aprovat en la junta de govern un projecte de restauració de la llera del riu Congost que preveu intervenir en cinc trams diferents amb l’objectiu de recuperar les vernedes com a bosc propi de ribera que pugui afavorir la biodiversitat. “Amb les vernedes, generem ombra sobre el curs del riu de manera que l’aigua no està tan exposada al sol i no s’escalfa tant durant l’estiu. Això, per exemple, és important per la fauna”, explica el regidor de Medi Ambient, Albert Camps.

Les actuacions tenen un pressupost de 120.000 euros i s’executaran en els propers mesos. La inversió forma part del projecte europeu Life Alnus, on Granollers participa i que té per objectiu desenvolupar “de manera experimental a escala regional –a Catalunya– una estratègia alternativa de conservació de les vernedes mediterrànies, que són un hàbitat d’interès comunitari, que permeti invertir la regressió i degradació i crear un model exportable a la resta de l’arc biogeogràfic mediterrani”, recull el document.

El Life Alnus, que es treballarà fins al juny de 2021, es desenvolupa al riu Congost però també en trams del riu Ter, a Osona, i del riu Segre. D’aquesta manera, l’estudi explora com millorar els hàbitats fluvials en tres tipologies de rius representatives del conjunt de Catalunya i, per extensió, del global de la conca mediterrània. Són socis del Life Alnus el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, que n’és el coordinador, l’Agència Catalana de l’Aigua, la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, la Fundació Catalunya la Pedrera, l’empresa MN Consultors en ciències de la conservació.

Les actuacions que es faran persegueixen diversos objectius. Per una banda, l’alliberament fluvial del Congost provocat pel traçat rectilini d’aigües baixes que ara està delimitat per una escullera. Això es farà donant més amplada –entre 10 i 12 metres més– a l’escullera d’aigües baixes –la que canalitza els cabals habituals– en dos trams: a l’altura del parc de Lledoner i del parc Firal.

El pla també fixa la millora de la connectivitat biològica longitudinal: es farà en els àmbits propers als parcs de Lledoner (quatre travesses) i Firal (tres) i aigües amunt del gual d’Arquímedes (una), a Palou. El projecte preveu la creació de 16 bosquines amb verns i altres espècies d’arbres i arbustos autòctons.

A Palou, es reforçaran les plantacions existents a la base del talús que fa d’escullera amb una bosquina de verneda d’uns 30 metres de llarg i uns quatre d’ample. En els diversos punts, s’eliminaran elements d’obra d’antigues canalitzacions transversals ara en desús.

A l’entorn de la depuradora, a l’extrem sud del terme, es reconstruirà un tram de 170 metres de llargària d’un talús erosionat pel pas d’aigua per la base. Seguirà el model aplicat fa uns anys a l’entorn de Palou: es farà una estructura enterrada entre 2 i 2,5 metres amb blocs de pedra de més de 800 quilos que arribarà a una alçada d’1,5 o 2 metres. Aquesta paret es recobrirà amb terra i vegetació i una malla geotèxtil per retenir les partícules de terra i superarà l’alçada de la camí per a vianants i ciclistes que hi ha al marge. Tindrà 6,5 metres d’alçada i una base d’uns 9,5.

En col·laboració amb el Consorci Besòs Tordera, l’Alnus també preveu intervenir a la llera del Congost al terme de les Franqueses i Canovelles. S’està tancant el conveni amb l’Agència Catalana de l’Aigua que ho permetrà.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 876 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't