Grups ecologistes barren el pas i acampen al costat de la bassa de la bòbila de Llinars

Reclamen que s’aturin els abocaments de terra per tapar la bassa i diuen que l’acció té caràcter indefinit

Diferents col·lectius ecologistes de Llinars i el Baix Montseny han barrat el pas i han acampat amb tendes de campanya al costat de la bassa de la bòbila, des de primera hora del matí d’aquest dilluns, per impedir que continuin els treballs de reompliment iniciats fa algunes setmanes, amb camions de terra.

Entre altres grups, hi ha membres de la Coordinadora per la Salvaguarda del Montseny, el Gaig o l’assemblea de joves la Moixa. També dels grups polítics de la CUP i el MALL. S’ha fet una crida per xarxes i es preveu que en les properes hores més persones se sumin a l’acció.

“Fa dues setmanes, en assemblea, es va decidir que avui s’aturarien els camions i per fer-ho hem muntat una acampada indefinidia amb l’objectiu d’aturar els camions, però també per plantar cara al que està passant que no es un fet aïllat, fins que s’aturi la destrucció de la bassa“, ha dit Eduard Nus, portaveu de les entitats.

La bassa de l’antiga bòbila amb les tendes de campanya/Josep Villarroya

Un cop s’ha conegut l’acció han acudit al lloc efectius dels Mossos d’Esquadra, que estan fent una mediació entre les dues parts. També el propietari dels terrenys, que ha parlat amb els activistes.

“El propietaris ens ha dit que ens entén però que ell té uns interessos econòmics aquí i que vol seguir tirant terra. Els camions continuen entrant cada dia“, diu Nus.

Moció al ple

Fa unes tres setmanes, el Ple de l’Ajuntament de Llinars va aprovar per unanimitat una moció demanant el reconeixement de la bassa de l’antiga bòbila com a espai natural i com a reservori d’aigua per a la protecció de boscos dels espais del Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN) del Corredor i Montnegre i del Montseny.

La moció la va presentar el Moviment Alternatiu de Llinars (MALL) –a l’oposició– i la va consensuar amb ERC, al govern amb majoria absoluta.

Els proragonistes de l’acció han plantat nou tendes de campanya i una vela al costat de la bassa/Josep Villarroya

El text instava la Generalitat a incloure aquest espai a la Xarxa Natura 2000 i tirar endavant l’expropiació per aconseguir-ne la protecció incorporant-lo a la titularitat pública.

També sol·licita a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), a l’Oficina de Gestió Ambiental Unificada (OGAU) i a l’Agència de Residus que iniciïn els tràmits per instar a la mesura cautelar d’aturar els treballs d’aportació de terres que estan tapant la bassa.

La resolució demana incorporar la màxima protecció al nou POUM més enllà del sistema hidràulic. També que assoleixi la qualificació permanent de connector biològic fluvial.

La moció recull, de forma resumida, les últimes gestions que ha fet el govern municipal, des que el 16 de gener d’aquest any es van detectar els abocaments i els serveis tècnics municipals van demanar informació a l’OGAU.

El govern municipal va informar que l’empresa Ecosistemes i Projectes Mediambientals, SL, disposa de la resolució definitiva, a falta de ser comunicada a l’Ajuntament de Llinars.

L’Ajuntament ha tingut converses amb l’administració actuant, l’Agència de Residus i l’OGAU perquè valorin la possibilitat de restaurar l’espai de la bassa de forma més naturalitzada i preservant la zona humida.

A mitjans de març ja es va fer una manifestació per reclamar la protecció de la bassa de l’antiga bòbila de Llinars.

LA PREGUNTA

Creu que hi haurà pacte entre PSC i ERC per investir Salvador Illa?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't