La revolució del croissant

“Hem al·lucinat. Al principi ens van dir que seria brutal i no ens ho vam creure, però l’augment de vendes ens ha sobrepassat”, reconeix, amb una rialla Lluís Costa Gil, de Vallflorida Xocolaters de Sant Esteve de Palautordera.

El 9 Nou
20/12/2015

Ja fa més de dos mesos que ell, juntament amb el seu germà Gerard, van ser guardonats amb el premi al Millor Croissant Artesà de Mantega de l’Estat i des de llavors no han parat de treballar i d’enrotllar croissants. “Ens ha canviat la vida pel gran volum de feina que tenim ara i pel gran sacrifici que això comporta”, diu. Si abans del guardó ja es passaven moltes hores a l’obrador, ara, juntament amb els seus pares, hi passen la major part del dia, fins i tot els festius setmanals.

Abans del concurs venien aproximadament uns 1.500 croissants setmanals i ara n’han arribat a vendre al voltant de 8.000 a la setmana. Tot plegat ha provocat que s’hagin hagut d’equipar amb un forn nou per poder fer front a la demanda, i juntament amb nou personal de pràctiques, poden arribar a coure uns 1.200 croissants cada matí.

Amb aquestes quantitats i pel nombre d’habitants de Sant Esteve, resulta evident que venen més enllà del seu municipi. Lluís Costa explica que hi ha gent que ha vingut de Tarragona o Girona per tastar el seu producte estrella o fins i tot n’hi ha que han sortit de l’autopista expressament per parar-se a Sant Esteve i comprar el croissant de mantega del Vallflorida. Per Costa, aquesta ha estat una de les sorpreses inesperades: “La gent dóna importància a un bon producte i es mou per aconseguir-lo”.

RECLAM TURÍSTIC PER AL MUNICIPI

D’aquesta manera, el croissant dels Costa s’ha convertit en un reclam turístic per al municipi i, fins i tot, “restaurants del poble han tingut clients que havien vingut a tastar el croissant”, explica. Tot i que per la seva trajectòria la gent del sector ja els coneixia, aquest premi ha col·locat el municipi i la pastisseria “al mapa de la gent del carrer”.

Un element important de l’èxit ha estat la seva presència en mitjans de comunicació en forma de reportatges, entrevistes i demostracions, difícil de fer-ne un recompte a hores d’ara. En Lluís reconeix que, per allargar al màxim el concurs, aquest ressò espectacular és necessari i que per això han contractat els serveis d’una agència de comunicació. “El dia que vam anar a la televisió a fer croissants, aquell cap de setmana es va fer una cua increïble a la pastisseria”, reconeix.

MÉS CURSOS

Abans de guanyar aquest concurs, Lluís Costa ja impartia cursos de pastisseria i xocolata, però amb aquest reconeixement ha hagut de fer lloc a la seva agenda. Si recentment ha estat a les Illes Canàries, de cara a l’any vinent anirà a ensenyar a fer croissants a països com Mèxic, el Paraguai o Bolívia.

Tot i l’èxit d’aquestes darreres setmanes, continuen tocant de peus a terra i amb les idees ben clares. La seva intenció no és vendre més ni ampliar exponencialment el negoci. Centrats en la qualitat del producte, volen seguir venent productes de xocolata a botigues gourmet, i arribar a més llocs, això sí, però sempre dins les seves capacitats actuals. “No vull perdre el cap, vull treballar per viure i estar tranquil, sense anar a una nau més gran ni canviant de lloc”, diu. Tot i això, i a l’estil del grans cuiners, afegeix: “Prefereixo dir a la gent ‘avui ja no et puc servir’, llavors et valoren més”.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't