La UGT alerta que creix el nombre d’immigrants amb problemes de papers per haver perdut la feina

El sindicat UGT alerta del nombre creixent de persones immigrants que tenen problemes d’irregularitat sobrevinguda, és a dir, que fa molts anys que viuen a Catalunya, però que en quedar-se sense feina no poden renovar els papers i, per tant, queden en situació il·legal.


El 9 Nou
27/05/2014

Ho va advertir el secretari general de la UGT del Vallès Oriental, Òscar Riu, en la presentació, aquest dimarts, del balanç de l’Associació d’Ajuda Mútua d’Immigrants de Catalunya (AMIC) a la comarca. El servei atén als locals del sindicat a Granollers persones que tenen algun tipus de problema relacionat amb la seva condició d’estranger. “Un 77% dels usuaris fa més de cinc anys que són a Catalunya i un 16% més de 10 anys. S’està cronificant la seva situació. No es treuen la motxilla de la seva condició d’immigrant en molts anys”.

Riu explica que la pèrdua de la feina i la manca de noves ofertes de treball fa que persones plenament arrelades al país esdevinguin “persones irregulars” sense drets reconeguts i que “en qualsevol moment poden ser expulsats”. “En molts casos són famílies amb nens que estan escolaritzats i integrades totalment”, assegura. L’estadística també revela la dràstica reducció en l’arribada de nous immigrants. Només un 1% són a Catalunya des de fa menys de sis mesos i al voltant del 3% fa menys de tres anys. El president d’AMIC, David Papiol, cridava l’atenció sobre els immigrants sense papers i el fet que en les properes eleccions europees molts partits xenòfobs tinguin bones expectatives de vot. “No ens cansem de denunciar que aquesta gent que no pot ni votar és utilitzada per partits amb discursos racistes. El país no serà complet si no es regularitza la situació de la gent”.

La situació de bona part de les persones que van acudir al servei d’ajuda als immigrants de la UGT de Granollers l’any passat queda palesa en l’estadística sobre les condicions laborals. Una tercera part (34%), no tenen papers i un 26% té una autorització de residència i treball temporal. Només un 13% té una autorització de llarga durada i un 13,7% deixa aquesta casella de l’enquesta en blanc.

Un altre indicador de les problemàtiques d’aquest col·lectiu és el règim d’habitatge. Un 81% viu de lloguer, i d’aquests, prop de la meitat declara que viu en un pis compartit per més d’una família. “Aquesta és una dada preocupant, perquè ha anat creixent en els darrers anys”, diu Òscar Riu.

Pel que fa a l’edat, les dades continuen indicant que el gruix dels immigrants són encara joves. Per franges d’edat, la més nombrosa és la que va de 25 a 35 anys, amb un 60%. El segon grup és el dels que tenen entre 40 i 64 anys (31,67%) i el tercer, de 19 a 24 anys (6,27%).

DESCENS DEL NOMBRE DE CONSULTES

Tot i que les condicions empitjoren, la memòria d’AMIC a Granollers reflecteix la reducció progressiva del nombre d’immigrants no comunitaris. Es va atendre un total de 1.260 persones, enfront de les 1.781 de l’any anterior. El total de serveis prestats van ser 5.999, mentre que l’any anterior en van ser 7.042.

LA PREGUNTA

El Barça eliminarà el PSG a la Champions?

En aquesta enquesta han votat 237 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't