L'expert/a respon
Empreses
Laboral
Economia Verda
Pagesia
Economia domèstica
Empreses amb futur

La UVic desenvolupa una eina pionera per als petits productors que s’ha provat a Cardedeu

La COL permet calcular de forma acurada el cost i els requeriments d’un cultiu ecològic

El 9 Nou
31/07/2018
Vic

L’Ajuntament de Cardedeu ha presentat aquesta setmana una eina informàtica pionera a Catalunya que durant els propers anys podria desencadenar una petita gran revolució en l’àmbit de la producció agroecològica. Es tracta de la COL (Càlcul Orgànic Local), un instrument que permet als petits productors calcular de forma acurada els costos i els requeriments que implica dur a terme un determinat cultiu. Tot plegat, amb l’objectiu de planificar millor l’activitat i minimitzar els riscos econòmics.

“El que pretén la COL és indicar a l’agricultor si li surt a compte o no realitzar aquell cultiu, i a la vegada especificar-li els requeriments necessaris per tal de dur-lo a terme, com poden ser la quantitat d’aigua o de mà d’obra”, va explicar l’enginyer i agrònom Joan Antoni Castejón, de la Universitat de Vic (UVic-UCC), durant l’acte de presentació de la COL, dimarts a la tarda a la Sala de les Columnes de l’Ajuntament. “No és una eina de control a posteriori, sinó de decisió a priori. No es tracta de saber com ha anat, sinó de tenir els elements necessaris per fer una bona planificació.”

“L’objectiu inicial era establir una línia bàsica de referència al voltant dels costos derivats de la producció i de l’afectació que aquests tenen sobre el preu final del producte”, va afegir l’agricultor Jordi Puig, de la consultoria agroecològica L’Espigall, que juntament amb la UVic-UCC ha desenvolupat aquesta eina per encàrrec del mateix Ajuntament de Cardedeu en un procés que ha durat prop de dos anys. “Abans de poder-la presentar hem hagut de fer dues fases de prova”, va apuntar Castejón. Durant aquest període, els responsables del projecte van treballar sobre el terreny analitzant un total de set cultius en vuit explotacions agrícoles de Cardedeu i el seu entorn.

“Ara mateix l’eina està preparada per treballar amb aquests set cultius, però ja n’estem preparant una nova versió que augmentarà aquesta xifra”, va explicar el tècnic d’agroecologia de l’Ajuntament, Yago Calbet. De la mateixa manera, els responsables de la COL preveuen poder exportar l’eina a diferents punts del territori català.
“Cada zona té el seu propi clima, per això les característiques d’un cultiu poden variar en funció del lloc on es realitzi”, va indicar Castejón. “Ara mateix la COL està programada per fer càlculs amb els paràmetres climàtics de Cardedeu i els seus voltants, però es podria reprogramar per adaptar-la a altres territoris si veiem que hi ha interès.”

El cert és que, ara per ara, d’interès n’hi ha. Sense anar més lluny, a l’acte de presentació hi van assistir agricultors d’altres poblacions vallesanes i de comarques com el Bages, el Maresme, el Baix Llobregat, el Vallès Occidental o fins i tot la Cerdanya, a més de representants del Departament d’Agricultura de la Generalitat.

A l’acte també hi va assistir la regidora de Desenvolupament Local, Núria Hernández, qui va emmarcar la COL en les polítiques de dinamització de la producció agroecològica impulsades des de l’Ajuntament de Cardedeu. “En el fons és un pas més per considerar l’agricultor com un emprenedor”, va matisar. “Sovint diem que volem un territori cuidat i lliure d’adobs químics, però això només serà possible si els productors poden treballar en condicions i els seus cultius són viables. La COL ha de ser una nova eina de suport en aquest sentit.”

LA PREGUNTA

És bona idea que el Govern central creï una empresa pública per construir habitatge?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't