L’empresa Instal·lacions de Lleure Esportiu Illa, que gestiona el complex esportiu municipal Illa Activa, reclama 4,03 milions a l’Ajuntament de l’Ametlla per la resolució del contracte que els vincula des de 2009 quan se li va concedir la construcció i gestió posterior de l’equipament, que va obrir el 2011. A la reclamació, l’empresa, que ha fet fallida, li suma el retorn de la garantia dipositada a l’Ajuntament, al voltant d’un milió més.
La petició estava inclosa a la sol·licitud de resolució de contracte que va presentar el gener passat i que l’Ajuntament va desestimar en un ple extraordinari que es va fer dilluns. Van votar a favor de la desestimació de la petició els tres grups del govern: ERC, Ametlla’t (At) i L’Ametlla en Comú (AeC). Junts i el PSC, a l’oposició, es van abstenir. El rebuig del ple podria desencadenar en un contenciós administratiu presentat per l’empresa.
Els grups del govern van rebutjar la petició de l’empresa perquè consideren que els motius que fan servir per justificar la petició no són vàlids. Un d’aquests era la no-liquidació de l’import reclamat per la concessionària per compensar el dèficit que atribueixen a la gestió del 2020. L’alcalde, Pep Moret, va exposar que, després d’auditar els números presentats per l’empresa corresponents al 2020, s’ha conclòs que l’explotació del complex va generar beneficis per primer cop des l’inici de la concessió.
Això implica que l’Ajuntament no ha de fer una transferència extra que se sumi als 250.000 euros fixos que aporta cada any per anar assumint les despeses de construcció de l’equipament. Al contrari, l’empresa ha de retornar prop de 111.000 euros al consistori. A més, en cas d’haver de fer algun pagament, “el termini de sis mesos encara no s’ha exhaurit”, va afegir l’alcalde al ple de dilluns.
En la documentació registrada el maig de l’any passat, l’empresa reclamava a l’Ajuntament uns 400.000 euros més. En els seus números, segons va explicar Moret, la concessionària inclou l’impacte que va tenir l’aturada de l’activitat per la crisi sanitària de la covid. Pel govern municipal, això s’hauria d’haver afrontat a través dels mecanismes extraordinaris establerts per l’Estat i que els haurien permès ampliar el termini de concessió o aconseguir una compensació econòmica per aquesta via. “Però no ho van fer”, va recordar Moret.
La concessionària també instava a la resolució del contracte perquè no s’havien actualitzat les tarifes des de l’Ajuntament. “Si va tard, és per Illa Activa”, va dir Moret, que va acusar l’empresa de “fer i cobrar serveis a l’Espai Salut sense que l’Ajuntament hagi aprovat els preus”. També de fer una “gestió de dubtosa eficàcia i eficiència a criteri d’empreses externes”.
Jaume Durall (AeC) va defensar que “desestimar les peticions que fa Illa Activa és defensar els interessos de l’Ajuntament”.
Per Pere Marieges (At), la concessionària fa “un atac contra l’Ajuntament”. “I això és també un atac a la ciutadania de l’Ametlla.” Marieges va fer una crida a totes les forces polítiques per tancar files. “En aquest tema, hem d’anar a la una”, va dir.
{{ comment.text }}