El Consorci de Residus del Vallès Oriental, a través de l’empresa pública Savosa, instal·larà càmeres de seguretat i sistemes d’alarma amb detectors de presència a les 25 deixalleries de la comarca per evitar els robatoris continuats de materials, que s’han disparat arran de la crisi, segons explica el conseller delegat de Savosa, Jordi Pujol Niñerola.
“Ens roben especialment ferralla, però també electrodomèstics, aparells electrònics i bateries de cotxe que s’emporten dels recintes tancats amb el mètode del butron. Fins i tot s’emporten l’oli vegetal”, explica el responsable de Savosa.
Per instal·lar els sistemes de seguretat, Savosa ha contractat l’empresa Prosegur amb un pressupost de 12.375 euros per a la instal·lació dels equips –10.500 per les càmeres i 1.875 per les alarmes amb detectors de presència– i 10.800 euros anuals de manteniment amb un 50% de bonificació durant el primer any. El contracte inclou el manteniment i les reposicions que calgui fer en el material.
El desplegament dels equips es fa en dues fases. En la primera, de manera experimental, es va fer a les deixalleries de Canovelles i Montornès i ara ha començat a la resta d’instal·lacions. En els recintes controlats amb càmeres s’ha instal·lat senyalització que informa els usuaris. Segons Pujol Niñerola, l’acció compleix la legalitat perquè es tracta de llocs públics i tancats.
A més de la tecnologia, Savosa ha impulsat des de fa dos anys una actuació coordinada jurídica i policial per enxampar i castigar els autors dels robatoris”. Hem aconseguit judicis ràpids i algunes condemnes i hem tingut molta col·laboració de les policies locals tant en les detencions com després testificant en els judicis”, diu Pujol Niñerola. El gerent de Savosa, Daniel Cortés, explica que aquest any s’han posat un total de 30 denúncies per robatoris en deixalleries amb danys produïts a les instal·lacions, és a dir, una mitjana de 2,5 denúncies mensuals. Les denúncies han acabat en 7 sentències condemnatòries i dues absolutòries. A més de mesos de presó, hi ha hagut condemnes en forma de serveis a la comunitat i altres que han comportat la pèrdua de permisos de residència si els autors eren immigrants.
BANDES ORGANITZADES
Els assalts a les deixalleries no només es fan a les nits. Els responsables de Savosa remarquen que n’hi ha hagut a plena llum del dia i fins i tot amb amenaces als treballadors de les instal·lacions. Per això, les càmeres, a més d’enxampar lladres, també serveixen per garantir la seguretat dels empleats i tenir un element més de prova en cas que s’arribi a judici. Es poden identificar persones i també vehicles perquè filmen l’exterior i també l’interior dels recintes. Jordi Pujol diu que en alguns casos els lladres formen part de grups organitzats. “Són autentiques bandes organitzades que van amb furgonetes o camionets i que fan servir fins i tot menors d’edat per saltar les tanques i recollir els materials que després comercialitzen. S’han donat casos de grups que han intimidat fins i tot usuaris que anaven a dipositar materials a les deixalleries”, diu el conseller delegat de Savosa.
L’empresa pública també ha firmat un conveni amb el Col·legi d’Advocats per tal que els alumnes de l’Escola de Pràctica Jurídica del col·legi col·laborin i donin suport al servei jurídic de Savosa en els processos judicials contra els lladres enxampats. També s’han fet dues jornades per coordinar accions judicials i policials. L’any passat es va fer amb un comandament dels Mossos i aquest any amb una fiscal.
El reforçament de les mesures de seguretat té una clara justificació econòmica. Segons fonts de Savosa, el preu de la tona de ferralla és actualment de 185 euros, amb la qual cosa el perjudici econòmic d’alguns dels robatoris és notable, especialment si se sumen els costos de les reparacions en instal·lacions malmeses.
{{ comment.text }}