Les Franqueses haurà de posar en marxa una zona de baixes emissions (ZBE) abans d’acabar l’any 2025. D’aquesta manera, el municipi se suma a Granollers i Mollet, que, com la resta de poblacions catalanes de més de 50.000 habitants, ja han de començar-les aplicar durant l’any que ve.
De fet, abans d’acabar el primer semetre de 2023 “es definirà l’àmbit d’aplicació de les ZBE” per als municipis de més de 50.000 habitants. En el cas de les Franqueses i de la resta de poblacions entre 20.000 i 49.999 habitants, serà abans d’arribar al 30 de juny de 2024.
Llavors, “s’establirà i es donarà a conèixer el cronograma d’implementació previst, que podrà ser gradual contemplant, en un primer estadi, les situacions d’episodi ambiental de contaminació atmosfèrica i preveient períodes específics i transitoris d’adaptació a les restriccions”, van informar fonts del govern després de la trobada que es va fer divendres entre la Generalitat, ens locals, organitzacions i agents socials i econòmics a Barcelona.
La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, va destacar l’ambició d’un “acord de país” que “ampliarà les zones de baixes emissions a tots els municipis de més de 20.000 habitants abans del 2025”.
Jordà va assegurar que l’establiran “directrius comunes de les ZBE a tot el país perquè la ciutadania pugui entendre què volen dir aquestes zones, independentment de criteris específics de cada municipi”. La Generalitat parla d’un “model general comú” però “adaptable a les diferents realitats territorials, socials i ambientals dels municipis”.
Des del Vallès Oriental, un dels aspectes que s’havia demanat era la necessitat de situar un marc comú de la normativa que evités que cada ciutat apliqui criteris propis que dificultin a la població conèixer-los i complir-los. També s’havia insistit en la necessitat de tenir en compte les realitats territorials. Per exemple, la de la conurbació de Granollers amb municipis com Canovelles o la Roca que no hauran de tenir ZBE però que tenen barris unitats a Granollers.
En la trobada de divendres, el govern es va comprometre a revisar abans d’acabar l’any 2023, el protocol d’actuació davant d’episodis ambientals de contaminació per “unificar la gestió de tots els contaminants atmosfèrics en cas d’alts nivells de contaminació”. Ara, les restriccions de circulació només estan previstes per concentracions elevades de diòxid de nitrogen però no de partícules. També es crearà una Taula de Qualitat de l’Aire de Catalunya que aplegarà tots els actors.
{{ comment.text }}