Montmeló preveu anar suprimint els contenidors soterrats quan s’espatllin

L’Ajuntament de Montmeló preveu anar eliminant les àrees amb contenidors soterrats del municipi a mesura que aquestes quedin obsoletes o es vagin espatllant.

El 9 Nou
13/11/2014

“En funció de l’increment de les reparacions s’hauran d’anar tancant”, admet l’alcalde, Antoni Guil (PSC), que situa l’elevat cost de manteniment com un dels problemes que tenen els punts soterrats de recollida de residus. La primera àrea que es podria tancar és la dels tres contenidors de recollida selectiva –paper i cartró, envasos i vidre– del carrer Ayrton Senna. Actualment està espatllada i pendent d’una reparació important.

En total, Montmeló té 17 àrees amb contenidors soterrats. Les primeres es van instal·lar fa més de 15 anys i les darreres amb les inversions fetes amb els plans Zapatero de l’any 2009. D’aquestes àrees, 14 són plataformes amb els contenidors de matèria orgànica i de resta. Les altres tres són de recollida selectiva. A més de la del carrer Ayrton Senna, també n’hi ha a les cruïlles dels carrers Balmes amb Prat de la Riba i de Balmes amb Nou.

Aquest pas es produeix en paral·lel a la implantació d’un nou model de recollida de la brossa que es recull de forma selectiva –paper i cartró, envasos i vidre– amb contenidors de càrrega lateral. Això permetrà a l’Ajuntament eliminar els actuals iglús de recollida selectiva i augmentar el nombre d’àrees al conjunt del municipi. A més, a totes hi haurà les cinc tipologies de contenidors: orgànica, rebuig i els tres de selectiva. “Volem àrees completes, amb els cinc contenidors”, assegura Guil.

L’Ajuntament entén que el canvi de contenidors i l’augment dels punts de recollida permetrà augmentar els índexs de reciclatge i, per tant, reduir el cost del servei. “Si ampliem els punts de recollida selectiva volem aconseguir una menor aportació als de resta”, explica Guil. Tota la brossa dipositada en aquests contenidors va a l’abocador amb un preu de tractament superior, que encareix la factura a l’Ajuntament. L’estalvi que s’aconsegueixi permetrà assumir la inversió d’uns 150.000 euros, que es fa a través del Consorci de Residus del Vallès Oriental, l’empresa pública gestora del servei. A banda, les empreses Ecoembes i Ecovidrio n’aportaran una part.

Segons l’alcalde Guil, hi haurà altres avantatges: una major rapidesa en el procés de recollida dels contenidors de selectiva i més freqüència en la recollida d’aquestes fraccions. També ajudarà, creu, a mantenir l’entorn dels contenidors més net. “Són contenidors que es veuen a molts altres llocs. Estem aplicant el mateix sistema que Barcelona, Badalona o Girona”. El consistori treballa perquè el nou model de recollida es posi en marxa a mitjan mes de desembre. Es tirarà endavant una campanya informativa a la població per donar a conèixer el nou sistema.

UN MODEL DE RECOLLIDA A DEBAT

AVANTATGES Hi un avantatge estètic perquè les àrees amb contenidors soterrats s’integren millor a l’entorn i redueixen l’impacte visual. Teòricament també són positives per als ciutadans perquè donen la possibilitat de lliurar els residus en un ventall horari més ampli. Segons els criteris de l’Agència de Residus de Catalunya, el cost de la recollida és més baix que amb altres sistemes existents com el porta a porta.

INCONVENIENTS Entre les inconvenients n’hi ha un d’inicial: l’elevat cost de construcció sobretot en entorns urbans ja urbanitzats. També cal tenir en compte aspectes com el major cost de neteja, manteniment o de les reparacions. A banda, n’hi ha en el moment de la recollida perquè el procés és més llarg que amb els contenidors situats directament al carrer. De cara a la recollida de residus, l’ARC posa sobre la taula el fet que als municipis amb contenidors soterrats hi ha menys àrees de recollida i, per tant, els usuaris han de fer recorreguts més llargs. També donen un major anonimat als veïns i uns percentatges de recollida selectiva inferiors.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 112 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't