Montserrat Medalla, Vicenç Sáez de Tejada, Salvador Estany i la Fundació Hospital Asil reben la Medalla de la Ciutat de Granollers

L’Ajuntament va lliurar les distincions en un acte, aquest dijous al vespre, al Teatre Auditori de Granollers

Tres persones i una institució van rebre, aquest dijous la Medalla de la Ciutat de Granollers en un acte que es va fer al Teatre Auditori. Són Montserrat Medalla, la Fundació Hospital Asil de Granollers i, a títol pòstum, Salvador Estany i Vicenç Sáez de Tejada.

Montserrat Medalla rep la distinció de mans de l’alcaldessa, Alba Barnusell/Griselda Escrigas


La primera a pujar a l’escenari per recollir la distinció de mans de l’alcaldessa, Alba Barnusell, va ser Montserrat Medalla, que va rebre la distinció pel seu compromís amb la llengua i la cultura catalana. Va estudiar Filologia Catalana a la UAB i Humanitats a la UOC i va ser mestra de català en diversos centres com l’Escola Municipal del Treball o l’escola Joan Sanpera.

És autora dels títols publicats per l’editorial Alpina La paella voladora (2021), un conte il·lustrat per Maria Ripol, i el recull Nit de nuvis i altres relats (2019). També es coautora del llibre De Sant Francesc a la Tarafa (2013) i va participar en el volum de diversos autors Granollers, Setze històries d’una ciutat (2020).

Ha fet de voluntària en diverses entitats com Càritas, Amics d’Àfrica i el voluntariat educatiu. Va compartir el premi “amb tots els mestres de català i els companys del Centre de Normalització Lingüística, que fan molta feina”.

Vicenç Sáez de Tejada en una imatge del 2014/Griselda Escrigas


A Vicenç Sáez de Tejada se li reconeix el seu activisme social i el compromís amb la vida cultural i associativa de Granollers. Va arribar al barri de Sant Miquel, de petit, l’any 1962 i es va implicar en les lluites veïnals del barri.

Va ser impulsor d’iniciatives com la Festa Major de Blancs i Blaus. Formava part del col·lectiu EnRaonar i era president de l’associació Granollers Pedala. “Cada cosa que feia la feia molt intensament. Aquesta medalla reconeix el seu esforç i estic molt agraïda”, deia la seva filla, Anna Sáez de Tejada en recollir la medalla.

Salvador Estany en una imatge de l’any 2008/Griselda Escrigas


Salvador Estany va ser fundador del moviment escolta de Granollers. Era enginyer i doctor en Filosofia i Ciències de l’Educació, professor de l’Escola Municipal del Treball durant prop de 50 anys.

L’any 1958 va fundar, amb Joan Castellsagué i Rafael Oller i molts altres, el moviment escolta a Granollers. També va ser un dels impulsors de l’Assemblea de Catalunya a la ciutat i un dels ponents del Congrés de Cultura Catalana que es va fer a la ciutat l’any 1977.

És coautor del llibre Escoltisme a Granollers 1958-1969 (2010) i també va publicar diversos articles a la revista Ponències, del Centre d’Estudis de l’Associació Cultural.

“L’esperit crític i de servei va ser una constant en la història del pare”, va dir la seva filla Maragda, que va recollir el premi amb la seva germana Estela i la germana de Salvador Estany, Alegria.

La medalla a la Fundació Privada Hospital Asil es concedeix coincidint amb el centenari de la inauguració de l’edifici modernista. Reconeix la seva trajectòria al servei de la ciutat i la comarca en l’atenció sanitària, sociosanitària i a la gent gran.

L’edifici històric de l’Hospital de Granollers és a punt de fer cent anys/Griselda Escrigas

El nou hospital asil es va inaugurar el 25 de juliol de 1923 per substituir les velles instal·lacions de l’hospital situat a l’antic convent dels Caputxins.

L’edifici històric el va dissenyar l’arquitecte Josep M. Miró i Guibernau i el projecte va ser possible gràcies a l’empenta de l’empresari Francesc Ribas i els membres de la Junta de la Reforma, amb la col·laboració de moltes persones i entitats de la ciutat implicades en l’obtenció de fons per a les obres i també les contribucions econòmiques de moltes famílies de la ciutat. També amb l’import de la venda del retaule de l’església de Sant Esteve a la Junta de Museus de Barcelona.

La medalla la van recollir Fina Hernández, monja Vedruna que treballa a l’Hospital; Fina Sánchez, presidenta del comitè d’empresa, i Rafael Lledó, actual director, que va fer un detallat recorregut per la història del centre sanitari des de l’edat mitjana. “Avui tenim més projectes que problemes i mirem enrere per tirar endavant”, va afirmar.

LA PREGUNTA

Com serà la presidència de Donald Trump?

En aquesta enquesta han votat 241 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't